CEFR Nedir? CEFR Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Online İngilizce
Son güncelleme: 24.07.2024

CEFR Nedir? CEFR Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

İngilizce öğrenme sürecinize adım atmışsanız CEFR de karşınıza çıkan terimlerden biri oluyor. Herhangi bir online İngilizce kursunu araştırırken CEFR, karşınıza sık sık çıkabilir. İngilizce öğrenme sürecinizde dil becerilerinizi doğru bir şekilde geliştirmek ve belirli seviyeleri takip etmek oldukça önemli. İşte tam da bu noktada CEFR devreye giriyor. Peki, CEFR nedir ve İngilizce öğrenenlerin neden bunu bilmesi önemli? Bu yazıda, CEFR hakkında bilmeniz gereken her şeyi detaylı bir şekilde anlatacağım. Böylece siz de İngilizce serüveninize daha bilinçli şekilde devam etmiş olacaksınız. O zaman haydi başlayalım:

İçindekiler:

  • CEFR Nedir?
  • CEFR Neden Önemlidir?
  • CEFR Uyumlu Dersler ve Ders Programı
  • CEFR Uyumlu Kaynaklar
  • CEFR Uyumlu Seviye Tespit Sınavları
  • CEFR Uyumlu İçerik Sağlayan Online İngilizce Platformları

CEFR Nedir?

Öncelikle elbette ki "CEFR nedir?" sorusunun cevabını verelim. "Common European Framework of Reference for Languages" yani "Diller İçin Ortak Avrupa Referans Çerçevesi" anlamına geliyor. Peki bu tam olarak ne demek? Avrupa Konseyi'nin geliştirdiği bu sistem, İngilizcenizi standart bir yöntemle belirlemiş olmayı amaçlar. Dolayısıyla CEFR, İngilizce ve diğer dil seviyelerinizi belirlemek ve bu seviyelere uygun eğitim programları oluşturmak için var. Ayrıca CEFR, sadece Avrupa değil, tüm dünyada kabul edilen bir referans olarak sayılıyor.


CEFR Neden Önemlidir?

Yukarıda da bahsettiğim gibi CEFR, dil öğrenme ve öğretme süreçlerini daha standart hale getirmek için mevcut. Böylece, dil becerilerinizin tüm dünya çapında net bir şekilde değerlendirilmesini sağlıyor. Bu da güçlü ve zayıf yönlerinizi net bir şekilde görmenize yardımcı oluyor. Bunun yanı sıra, eğitim kurumlarına ve işverenlere de adayların dil seviyelerini objektif bir şekilde değerlendirme imkanı sağlıyor. Ayrıca CEFR seviyelerine uygun olarak hazırlanan eğitim programları, öğrencilerin daha hedefe yönelik bir şekilde dil öğrenmelerine de olanak tanıyor. Yani uluslararası tanınırlığı sayesinde CEFR sertifikaları, akademi ve iş hayatınızda önemli avantajlar elde etmenize yardımcı oluyor.


CEFR Uyumlu Dersler ve Ders Programı

Peki CEFR uyumlu dersler ve ders programları bize neler sunuyor? Şimdi bu sorunun cevabını inceleyelim. Bu programlar, eğitim planınızı çeşitli seviyelere ayırarak seviyenize tam uygun içerikler ve kaynaklar sunuyor. Böylelikle öğrencilerin istedikleri dil becerilerine ve seviyelerine ulaşmalarını hedefliyor. Bu seviyeler de A1'den C2'ye kadar hazırlanıyor. CEFR uyumlu dersler; dil bilgisi, kelime haznesi, okuma, anlama, yazma ve konuşma gibi tüm İngilizce becerilerinizi detaylı şekilde ele alıyor. Bu şekilde İngilizce öğrenme süreciniz daha hedefe yönelik ve kişisel hale de geliyor.


CEFR Uyumlu Kaynaklar

O zaman hangi kaynaklar CEFR uyumlu çalışma şansı sunuyor? Bu öğrenme kaynakları arasında ders kitaplarını, online eğitim platformlarını ve onların interaktif alıştırmalarını sayabiliriz. Ayrıca, CEFR uyumlu bazı kaynaklar, öğrencilerine düzenli geri bildirimler de veriyor. Bu bildirimler sayesinde dil veya İngilizce öğrenme sürecinizde ilerlemenizi daha rahat takip edebiliyor ve eksikliklerini görebiliyorsunuz. Bu sayede, hedeflerine daha hızlı ve kendinizden emin şekilde ulaşmanız mümkün oluyor.


CEFR Uyumlu Seviye Tespit Sınavları

CEFR uyumlu seviye tespit sınavları, dil öğrenenlerin seviyelerini en doğru şekilde belirlemek için geliştiriliyor. Bunun için de yine sınavlarda da tüm dil becerilerinizi değerlendirecek bir formatla ilerleniyor. Bu sınavlara erişim imkanı da zor değil, özellikle İngilizce için online olarak da erişim sağlayacağınız bazı CEFR bazlı sınavlar mevcut:


Flalingo Seviye Tespit Sınavı

Gittikçe popülerleşen Flalingo'nun seviye tespit sınavı, İngilizcenizi doğru ve hızlı bir şekilde belirlemek için tasarlanmış kapsamlı bir değerlendirme aracı diyebiliriz. Online olarak erişilebilen bu sınav, öğrencilerin dil bilgisi, kelime dağarcığı, dinleme, okuma, yazma ve konuşma becerilerini CEFR standartlarına uygun olarak ölçüyor. Ayrıca, sınava girmeden önce alacağınız deneme dersiyle İngilizcenizi nasıl daha iyi geliştirebileceğinizi de öğreniyorsunuz. Flalingo, seviye tespit sınavının sonuçlarını uzman öğretmenleriyle sunuyor. Böylece güçlü ve zayıf yönlerinizi Flalingo seviye tespit sınavı sayesinde öğrenebiliyorsunuz.


Pearson Test of English (PTE)

Pearson Test of English (PTE), İngilizce dil yeterliliğini ölçmek için CEFR uyumlu olan bir diğer sınav. Bu sınav da İngilizce dil bilginizi dört ana beceri ile değerlendiriyor: dinleme, okuma, yazma ve konuşma. Ayrıca, bilgisayar tabanlı bir sınav olan PTE, yapay zeka tarafından puanlanıyor ve bu da tarafsız ve hızlı bir değerlendirme süreci sağlıyor. Sınav sonuçları genellikle 48 saat içinde açıklanıyor, bu da onu hızlı sonuç isteyenler için ideal bir seçenek haline getiriyor. PTE, dil öğrenme yolculuğunda ileriye doğru atılacak büyük bir adım diyebiliriz. Çünkü bu sınav İngilizce yeterliliğinizi uluslararası standartlarda kanıtlamanıza olanak tanıyor.


IELTS

Şimdi de asıl bilinen son iki sınava geçelim. IELTS sınavını muhtemelen duymuşsunuzdur ama ben yine de kısaca özetleyeyim. IELTS (International English Language Testing System) kısaca, dünya genelinde İngilizce dil yeterliliğini ölçen ve özellikle akademik ve göçmenlik amaçları için yaygın olarak kullanılan bir sınavdır diyebiliriz. Dinleme, okuma, yazma ve konuşma olmak üzere dört ana dil becerisini kapsayan IELTS, yükseköğretim kurumlarında eğitim görmek isteyenler için "Akademik" modül ve iş deneyimi veya göçmenlik başvuruları için gerekli olan dil becerilerini ölçen "Genel Eğitim" modülü olmak üzere iki farklı versiyonda sunuluyor. Ayrıca, IELTS sonuçlarının CEFR (Common European Framework of Reference for Languages) yani Avrupa Dilleri Ortak Çerçeve Programı ile uyumlu olduğunu söyleyebiliriz.


TOEFL

TOEFL (Test of English as a Foreign Language), İngilizce dil yeterliliğini ölçen ve dünya genelinde birçok üniversite ve kurum tarafından kabul edilen bir sınavdır. TOEFL, özellikle akademik bağlamda İngilizceyi kullanma becerilerinizi değerlendirmeyi amaçlıyor ve dört ana beceriyi ölçüyor: okuma, dinleme, konuşma ve yazma. Sınav, bilgisayar tabanlı (TOEFL iBT) olarak gerçekleştiriliyor ve adayların gerçek hayatta karşılaşacakları İngilizceyi anlamalarını gerektiriyor. Çünkü sınavın dinleme kısmında adaylardan doğal bir ortamda gerçekleştirilen sohbet tadındaki diyalogları dinlemesi ve buna göre sorulara yanıt vermesi bekleniyor. Yurtdışında okumak isteyen öğrenciler, yurtdışında çalışmayı planlayan işçiler veya sadece seviyesini öğrenmek isteyen insanlar tarafından tercih edilen bu sınavın dünya çapında geçerlilik seviyesi oldukça yüksek diyebiliriz.


CEFR Uyumlu İçerik Sağlayan Online İngilizce Platformları

1. Flalingo

Flalingo online İngilizce kursu CEFR uyumlu ders içerikleri sayesinde kurs sonunda öğrencilerine CEFR uyumlu sertifika sağlamayı hak ediyor. Flalingo, online İngilizce derslerini CEFR disiplinine uygun bir şekilde ilerletmeye özen gösteriyor. Öğrenciler derslerinde, öğretmen ve oturum gibi değişiklikler yapmak istese bile Flalingo bu değişiklikleri öğrencilerin İngilizce eğitimlerinde aksama olmayacak şekilde yapmayı başarıyor. Bu sayede Flalingo öğrencilerinin müfredattan sapmasına izin vermiyor. Yani Flalingo CEFR kurallarına uygun bir İngilizce eğitimi sunuyor ve bunun sonucunda da CEFR uyumlu bir sertifika veriyor.


2. English Box

Bir diğer CEFR uyumlu içerik sağladığını iddia eden online İngilizce platformu ise English Box yabancı dil kursu. Bu dil kursu da CEFR ile uyumlu bir İngilizce eğitimi imkanı sunuyor. Fakat English Box yabancı dil kursunun internet sitesinde her eğitim sonunda sertifika verildiği yazsa da kursu tamamlayan öğrencilere CEFR uyumlu bir sertifika verildiğine dair bir bilgi göremiyoruz. 


3. Cambly

Hepimizin bildiği gibi Cambly de online İngilizce öğreten bir platform. Fakat bu platformun CEFR uyumlu olup olmadığı konusunda şüphelerimiz var. Çünkü Cambly derslerinde seviyeye göre ilerlemek yerine öğrencilere seçenek olarak sunmayı tercih ediyor. Cambly'nin  her seviyeyi derslerinde sırayla vermemesi, CEFR uyumlu bir içerik sunmasına engel oluyor.


4. Konuşma Kulübü

Son olarak yine aşina olduğumuz bir online İngilizce platformu olan Konuşma Kulübünün sistemini inceleyelim. Konuşma Kulübü dersleri oldukça kalabalık olduğu için bu derslere giren her öğrencinin seviyesinin aynı olma ihtimali çok düşük oluyor. Yani grup derslerinde A1.1 ve A1.3 seviyelerinde iki öğrenci aynı dersi dinliyor diyebiliriz. Bu durum da yine öğrencinin her seviyeyi işleyerek sırayla ilerlemesine mani oluyor. Konuşma Kulübü de bu sebeple CEFR uyumlu bir online İngilizce eğitimi vermiyor.

Sonuç:

İncelemelerimiz sonucunda, CEFR uyumlu içerik sağlayan online İngilizce kurslarını karşılaştırdığımızda Flalingo'nun daha güven verici olduğunu söyleyebiliriz. Her ne kadar iki online kurs da CEFR uyumlu bir eğitim sağladığını söylese de, Flalingo'nun kurs sonunda öğrencilerine sunduğu CEFR uyumlu sertifika onu öne geçirmeye yetiyor. Çünkü bir eğitimin sonucunda alınan sertifika eğitimin kalitesini belgeler niteliktedir diyebiliriz. Flalingo'nun hem ders içeriklerinde hem de eğitim sonu sertifikasında CEFR kalitesini yakalaması onu oldukça cazip bir online İngilizce platformu yapmaya yetiyor.

Blog ile İlgili Yorum Bırak