ChatGPT 4o İle İngilizce Öğrenme Hikayem: Artılar ve Eksiler

Online İngilizce
Son güncelleme: 28 Mayıs 2024

ChatGPT 4o İle İngilizce Öğrenme Hikayem: Artılar ve Eksiler

ChatGPT 4o ile İngilizce öğrenme deneyimimi sizlere tüm artı ve eksileriyle aktarıyorum; toplanın. Hayatımıza kısa zamanda giren ve yapay zekayı biz de çabuk benimseyip, yaşamlarımızın orta yerine buyur ettik. Sağladığı kolaylıklar, sizin yapay zeka aracınızı ne kadar doğru ve efektif kullandığınıza bağlı olarak değişiyor elbette. Ancak, herkes kendi işini kolaylaştırmak için öyle ya da böyle, yapay zekaya uğruyor. 


Daha geçen günlerde de, aslında yapay zeka olarak konuşurken asıl bahsettiğimiz ChatGPT çok farklı bir çıkışla gündeme düştü. ChatGPT, NLP (Natural Language Processing) ile çalışan generative aracını, bizlere bir öğretmen gibi tanıttı.


Halihazırda yapay zeka ile İngilizce öğrenme konusu revaçtayken, iyice yangın yerine döndü ortalık. Peki konuştuğumuz kadar iyi mi ChatGPT 4o? İngilizce öğrenmek isteyenler, Chatgpt 4o ile bir devrime mi şahit oldu? Peki Chatgpt 4o ile İngilizce öğrenme deneyimi nasıldı benim için? Bu yazıda sıraladığım bu soruların yanıtlarını verirken, yine benimle aynı amacı yaşıyan, yapay zeka ile ingilizce öğrenmeye çalışanlar için da tüyolarım da olacak.


ChatGPT 4o ile İngilizce Öğreniyorum

Şimdi gelin, adım adım Chatgpt 4o bana nasıl İngilizce öğretiyor; hep birlikte gözlemleyeceğiz.


Chatgpt 4o ile İngilizce Öğrenmeye İlk Adımlarım

Geçtim ekranın karşısına... Ben Chatgpt'ye bakıyorum o bana...


chatgpt ile İngilizce, yapay zeka ile İngilizce,

ChatGPT 4o, bana hedeflerimi ve odaklandığım alanları sordu. Ancak, burada aslında öğretmen rolü üstlenen Chatgpt'nin bu kadar basit bir yoklama yapması beni şaşırttı. Bana daha farklı şekilde sorular yöneltip, öğrenmek istediklerini kendisi tespit edebilmeliydi. Böylesi daha eğlenceli ve etkileyici olurdu.


Sıfırdan İngilizce Öğrenenler İçin Chatgpt

chatgpt-4o-ingilizce-ogretiyor.webp

Öğretmen, kendi işini bana yaptırmamalıydı. Bu yüzden İngilizceye sıfırdan başladığımı söyledim. Bu noktada Chatgpt'nin işini de kolaylaştırdım aslında. Ancak aldığım yanıt beni hüsrana uğrattı diyebilirim.

chatgpty-4o-nasil-ingilizce-ogretiyor.webp

Bu aşamada Chatgpt, daha çok bir arama motoru işlevi gördü. İnternette hali hazırda yer alan kaynakları benim önüme sunması, hayal kırıklığımı daha keskinleştirdi. ChatGPT, bana sadece İngilizce öğretme konusunda ipuçları sağlamıştı. Peki bu tam olarak "öğretme" işlevi gördü mü? Bir İngilizce öğretmeni, ilk hamlesinde "git şu sitelerden bak gel hele" tarzı mı yaklaşacaktı?


chatgpt ile ingilizce, chatgpt ingilizce öğretmede nasıl?

Ben de Chatgpt'ye biraz sitem ettim. Gündemi tek bir söylemle ayağa kaldıran ChatGPT, hele hele de "öğretmen" olarak bu ürünü bize tanıtırken daha farklı şeyler hayal etmiştim. Yani, en azından bana websitesi vereceğini düşünmemiştim. "Peki ne yapmalıydı?" diye soracak olursanız ona da yanıtım yok. Nihayetinde ben öğretmen değilim. Tam da bu nedenden dolayı bir öğretmen arayışındaydım. Ancak görünen o ki, Chatgpt kendi eliyle yarattığı beklentiyi karşılayamadı. 


Yine de hemen vazgeçmek olmaz; bu yeni bir teknoloji ve benim de İngilizce öğrenmeye ihtiyacım var. Bu yüzden devam ettim Chatgpt 4o ile İngilizce öğrenme serüvenime...


ChatGPT 4o ile İngilizce Bazı Konuları Nasıl İşledik?

Chatgpt 4o, her şeyi listeleyip geçiyordu. Ben de bu duruma karşı olan memnuniyetsizliğimi file getirdim elbette.


chatgpt-dersleri.webp

İngilizce öğrenirken, tanışma ve selamlaşmayla konuya girildiğini ben de gerekli deneyimlerimden biliyorum. Bu noktada ChatGPT isabetli bir çıktı verdi. Ancak, bunları bu şekilde sıralayıp çekilmesi doğal gelmedi.


Yani burada ChatGPT, konuyu tahtaya yazıp giden bir hoca gibi davrandı. Bunun yanı sıra, sanki bir konu anlatım kitabı gibi de işlevi var diyebilirim Chatgpt için. Yani "öğretme" eylemine dair bir ibare görmenin tam tersi, daha da pasif bir işlevi var.


Burada ChatGPT 4o, size gerekli materyali sunup, bunun üzerine odaklanmanızı söylüyor. Hakkını yemek olmaz; bu noktada bir de nasıl tekrar etmeniz, pratik etmeniz gerektiğini de söylüyor. İngilizce öğrenmek isteyenler ChatGPT'nin yönlendirmesini takip ederek elbette yeni şeyler öğrenip, yeni yetenekler edinecektir. Zaten dil öğrenmek de küçüklü büyüklü ilerlemelerle olan, süreklilik isteyen bir şey. Buradada ChatGPT güzel bir öğrenim ortamı sağlıyor. Ancak dikkatimi çeken bir konu daha var:


ChatGPT 4o Ödev Veriyor Ama Yapan Yok

ChatGPT 4o ile İngilizce öğrenirken karşınıza örnekler ya da kurallar değil, ödevler de çıkıyor. Mesela, tanışma için kullanmanız gereken kalıpları öğrendiniz. Sonrasında bunları sindirip iyice anlamanız için her öğretmen gibi, Chatgpt de ödev veriyor.


odev-chatgpt-4o.webp

Ancak, sizin de gördüğünüz gibi hemen diğer konuya geçmek için acele ettim. Bu noktada beni kontrol edecek olan bir öğretmen rolünü ChatGPT eksik oynuyor. Elbette bir şeyleri öğrneirken kolaya kaçmak ya da aceleci davranmak doğamızdan geliyor. Burada bizim eylemlerimizi kontrol edip bizi doğruya yönlendiren kişiler de öğretmenler oluyor. Bunu tam da şu an ChatGPT'den beklemek yanlış olur. Nihayetinde gelişmeye ihtiyaç duyan bir araç. 


Ancak, OpenAI yeni bir öğretmen yarattıklarını ilan ettiği kadar, yapamadığı şeyleri de göz önünde bulundurmalıydı. Çünkü öğretmen rolünü herkes Chatgpt'den bekler durumda. Peki İngilizce, ya da başka bir şey öğrenenler Chatgpt'nin artısı kadar eksisiyle yüzleştiğinde bunun telafisini kim yapacak?


ChatGPT ile İngilizce Alıştırmaları

Chatgpt'nin ders ortamını da sağlamaya çalıştığı bir diğer nokta da, verdiği alıştırmalarla oluyor. Normal bir İngilizce dersinden de anımsarsınız; öğretmen dersi anlatır ve sırayı bize verir. Öğrendiklerimizi ortaya koymamız için alıştırmalarla ilerlemiz gerekmektedir. Chatgpt de bunu ihmal etmiyor.


chatgpt-alistirmalar.webp

Bu alıştırmalar bir hayli kısa ve basit. Burada öğrencinin öğrenimi pekiştirecek derecede bir zorluk ya da derinlik yok. Yani, bunlar yapacağım sırada zorlanmayacağım kesin. "Am is are" konusunda ne zorluğu diye soracak olabilirsiniz. Ama dil, istisnalarla ve kafamızı karıştıracak durumlarla doludur. Peki yapay zeka bununla mücadele edebilir mi?


ChatGPT 4o ile İngilizce Öğrenmek: Var mısın Yok musun?

ChatGPT ya da herhangi bir başka yapay zeka aracı, elbette hayatımızın diğer anlarında olduğu gibi İngilizce öğrenimimizde de olmalı. Peki, yalnızca Chatgpt 4o, İngilizce eğitiminde yeterli olabilir mi konusunu tartıştık. Bunun yanı sıra, Chatgpt 4o ile İngilizce öğrenme anlarıma da şahitlik ettiniz. Peki benim nihai fikirlerim ne yönde?


ChatGPT 4o ile İngilizce Öğrenmenin Artıları

Chatgpt pek çok konuda maharetli olduğu gibi dil konusunda da çok bilgili. Aklımıza takılan konuları bize saniyeler içinde anlatıyor. Buna ek olarak örneklerle de destekliyor. Daha önce de aslında bir konu anlatım kitabi gibi işlevi oldğundan da bahsetmiştim. Chatgpt, dil öğrenenlerin elinin altındaki iyi bir sözlük ve konu anlatım kitabı diyebiliriz. 


Ancak Chatgpt'nin en büyük faydası, karşılıklı konuşabilecek olmanız. Soru-cevap şeklinde çalışan bu aracı ben her ne kadar Türkçe kullanmış olsam da, bunu İngilizce yaptığınız noktada kendinize ve dilinize büyük bir katkı sağlayacaksınız.


ChatGPT 4o ile İngilizce Öğrenmenin Eksileri

Bu noktada dürüst olmamız gerekiyor. Kimse Chatgpt'nin ortaya koyduğu faydayı reddetmemeli. Ama şu anki teknolojinin yetersiz kaldığı noktaları da ifade etmeli. OpenAI "değişim şimdi" diyerek öğretme eylemini aldı odağa. Sonra da, herkesin karşısına "bakın, artık öğretmene gerek kalmadı" diyerek bir çıkış yaptı.


Ancak bunun gerçeklerle uyuşmadığı aşikar. Niye mi;


  • ChatGPT 4o iyi bir öğrenci, ancak bu öğretmek için yetersiz.
  • ChatGPT 4o, yalnızca iyi bit özetleyici, anlatıcı değil.
  • ChatGPT 4o ile İngilizce pratiği yapabilirsiniz, ama yapıcı geri dönüş alamazsınız.
  • ChatGPT 4o ile plan oluşturabilirsiniz, ama uyamazsınız.
  • ChatGPT 4o, sizin konuyu ne kadar anlayıp ne kadar anlamadığınızı test edemez.
  • Chatgpt 4o, sizin seviyenize uygun şekilde İngilizce konuşamaz.
  • ChatGPT 4o, hatalar yapabilir, geri düzeltemez.
  • ChatGPT 4o, bir öğretmen değildir.

Tekrar etmek gerekirse, ChatGPT kesinlikle dil öğreniminde elinizin altında kesinlikle olmalı. Ancak, tamamen ChatGPT 4o'ya güvenmeniz eğitiminizi tehlikeye atacaktır. Çünkü bu aracın misyonu "öğretmen olmak" değil. 


İngilizce Öğrenme Hikayenizde ChatGPT 4o Başrol Olmamalı!

Chatgpt 4o ile sıfırdan İngilizce öğrenme hikayemi paylaştığım yazının sonuna vardık bile. Yapay zekanın gündemden düşmesi bir yana, her gün daha da farklı olaylarla bizi şaşırtıyor. Geçtiğimiz haftalarda birkaç ufak güncellemesini "öğretmene ihtiyaç yok" gibi bir çıkışla tanıttı. Herkesin de ilgisini cezbetmeyi başardı tabi. Ama, ChatGPT ile İngilizce öğrenimine dair somut ne var elimizde?


Öğrenme eyleminde öğretmen komut verirken, Chatgpt ile dil öğrenirken öğrenci komut vermek durumunda. Bu da işlerin doğasına ters. Ben yine de ChatGPT 4o ile İngilizce öğrenme deneyimini kısa da olsa tatmak istedim ve sizle paylaştım. Ancak anladığımız o ki, pek çok faydalı özelliğinin yanı sıra, ChatGPT kendi başına İngilizce öğretmek için yetersiz. Bunun da çok doğal olduğunun altını yeniden çizmek isterim. Bizim bu hikayeden çıkaracağımız ders, öğretmenlerin yerini şu an yapay zekanın dolduramayacağı. Eğer İngilizce öğrenim hedeflerinizde ciddiyseniz, bu işte kendinizi yapay zekanın eline bırakmanız hem verimden, hem zamandan, hem de motivasyonunuzdan alacaktır.

Blog ile İlgili Yorum Bırak