English Central İncelemesi: English Central Ne Kadar Faydalı?

Online İngilizce
Son güncelleme: 15 Nisan 2024

English Central İncelemesi: English Central Ne Kadar Faydalı?

English Central inceleme yazımızla bir zamanların popüler online İngilizce platformunu yeniden tanıtıyoruz. Bu uygulama her ne kadar popülerliğini bi kenara bırakmış olsa da, online İngilizce öğrenmek isteyenlerin dikkatine takılıyor. Bu yüzden, English Central uygulamasını detaylı bir şekilde inceleyerek, İngilizceyi konuşarak öğrenme noktasında ne fayda sağlayacağına bakıyoruz.


İçindekiler

1. English Central Nedir?

2. English Central Uygulama İncelemesi

3. English Central İngilizce Canlı Dersler İncelemesi

4. English Central Birebir Dersler Hakkında Daha Fazlası

5. English Central Faydalı Bir Online İngilizce Platformu Mu?

6. Profesyonellik Arayan English Central'dan Vazgeçiyor


English Central Nedir?

English Central, online İngilizce platformu olarak hizmet veren en eski uygulamalardan biridir. 2011 yılında Türkiye'de hizmet vermeye başlayan bu platform, online İngilizce uygulamalarından hayatımıza ilk girenidir demek de yanlış olmaz. Özellikle popüler platformların 2010'lu yılların sonunda artıp, pandemi sonrasında da hızlıca popülerleşmesine bakarsak, English Central hızlı koşmuş ama çabuk yorulmuş bir platform. Yine de, hala aktif olarak akıcı İngilizce konuşma hedefi olanların dikkatini çekmeye devam ediyor. 

English Central Uygulama İncelemesi

English Central uygulaması modası geçmiş bir site ile bizleri karşılasa da, gün sonunda derslerinin kalitesi ve öğreticiliği ile önem kazanmalı. Bu uygulamanın bizi karşıladığı sitenin eskiliğinden ziyade, kafa karıştırıcı bir dizaynı da var. Bunun nedenini şu şekilde açıklayabiliriz:


English Central, kısa videolar sunarak, İngilizce pratiği yapmanızı teşvik eden bir sistem geliştirmiş. Bu videoları herhangi bir üyelik oluşturmaksızın, satın almaksızın izlemeniz de mümkün. Ancak, yalnızca bir dakika ile sınırlı süreniz var. Bu videoları izleyerek hem dinleme, hem de kelime öğrenme konusuna odaklanmanız sağlanıyor. Ancak, bu kadar kısa videolar izleyerek de bu konularda kendinizi geliştirmeniz de gerçekçi bir hedef olmaz. Ancak, üyelik için alıştırma turu olarak görebiliriz bu freemium English Central tarafını.


Fakat, English Central online İngilizce kursu uygulamanın ücretli olan tarafı muhtemelen sizi daha fazla ilgilendiriyor. Çünkü konuşarak İngilizce öğrenme hedefiniz varsa, bunun için daha kapsamlı bir süreç,n içine atmalısınız kendinizi. Bu yüzden, English Central ücretli üyelikle alacağınız eğitimi ve özellikle de dersleri incelememiz gerekiyor.


English Central İngilizce Canlı Dersler İncelemesi

English Central uygulaması online canlı İngilizce dersleri ile öne çıkıyor. Bu uygulamaya kaydolan öğrenciler online İngilizce kursu formatıyla İngilizcelerini daha akıcı hale getirmek istiyor. Yani canlı dersler bu uygulamanın temeli diyebiliriz.


Ancak, bir önceki bölümde uygulamanın size sunduğu bir diğer elementin de videolar olduğunu söylemiştim. Bu canlı derslere erişiminizin mümkün olması için üyelik satın almanız gerekiyor. Bu English Central üyeliği satın alımı sonrasında, çeşitli videolara da sınırsız erişiminiz oluyor. Ancak, bu videolar English Central'ın oluşturduğu videolar değil. İnternette "sürüsüne bereket" deyimiyle sıfatlandıracağımız kadar çoklukta, yaygınlıkta, çeşitlilikte ve erişirlikteler. 


Bu videolara yeniden değinmemin nedeni, English Central canlı dersleri için konu görevi görmeleri. Yani uygulama şu şekilde çalışıyor:


  1. Seviyenize uygun şekilde filtrelenmiş videolardan birini izleyin.
  2. Videolardaki konuşmaları takip edin ve dinleme yoluyla eksik kelimeleri tahmin edin ve doldurun. 
  3. Kendi başınıza bu videoda duyduğunuz, öğrendiğiniz kelimeleri tekrar edin.
  4. Canlı İngilizce dersinde bu öğrendiğiniz kelimeleri eğitmenle birlikte pekiştirin.

Bu reçetede görüyoruz ki, bu videolar sadece üyelik alıştırması turundan daha fazlası. Hatta canlı derslerden daha fazla yer ve zaman alıyor da diyebiliriz. Bu uygulamada ders planı dediğimiz şey, aslında videolarla öğrenmek üzerine kurulu. Umarız ki ilgi alanınıza ve hedeflerinizi hitap eden videolarla karşılaşırsınız.


English Central Birebir Dersler Hakkında Daha Fazlası

English Central birebir derslerin videolar ve bireysel pratikler üzerine kurulu olduğundan bahsettik. Şimdi de, özel İngilizce derslerine daha yakın açıdan bakabiliriz. English Central uygulaması, 25 dakikalık birebir canlı İngilizce dersleri sağlıyor. Bu derslerde bir eğitmenle karşılıklı konuşarak İngilizce öğrenmeniz hedefleniyor. Eğer uygulamada sevdiğiniz bir eğitmen olursa, aynı anda 3 derse kadar bu kişiden rezervasyon isteme şansınız da var. Buna ek olarak, English Central grup dersi şansı da sunuyor. Bu derslerde herhangi bir ek materyal takibi yok. Daha öncesinde izlediğiniz videolar size konuşma konusunda bir temel ve konu sağlamış oluyor.


English Central Faydalı Bir Online İngilizce Platformu Mu?

English Central inceleme yazısının asıl amacı, online İngilizce dersleri almak isteyenler için bu uygulamanın ne denli doğru bir karar olup olmadığını göstermek. Bunu da en sade haliyle ifade edersek, English Central faydalı mı, değil mi şeklinde sorgulayabiliriz. 


Bir Online İngilizce Kursunun İyi Olup Olmadığına Nasıl Karar Veririz?

English Central iyi mi, İngilizceyi güzel şekilde öğretir mi diye sorgularken akımıza bir soru daha düşüyor. İyi bir online İngilizce uygulaması nasıl olmalı? Bu noktada, herkesin seviyesi ve İngilizce öğrenme sebepleri değiştiği gibi, online İngilizce derslerin de iyiliği buna göre farklı farklı tanımlanabilir. Ancak, en genel olarak şunu diyebiliriz ki, herkes ileri seviyede İngilizce konuşmak isteyebilir. Günlük diyalogların yanı sıra iş ve akademi dünyasında da ben varım diyebilmek ve korkusuzca söz almak ister. Bunun için de English Central benzeri online dil uygulamalarına kendini teslim eder.


Eğer bu hedefe katılıyorsak, İngilizce öğrenme uygulamalarında şu özelliklerin yer aldığına dikkat etmeliyiz:


  1. Özel İngilizce derslere giren eğitmenlerin profesyonel olması,
  2. Eğitmen seçimi konusunda uygulamanın gelişmiş bir sistemi olması (uzmanlık alanı - hedef karşılaştırmasına göre)
  3. Uygulamanın kaliteli öğrenim kaynakları sağlaması
  4. Öğrencinin İngilizce konuşma hedeflerine göre planlanmış bir eğitim süreci,
  5. Bu sürecin titizlikle takip edilmesi,
  6. Ara seviye tespit sınavları ve onaylı sertifika sağlaması.

Elbette yukarıda saydığımız kriterlere rahatça eklemeler yapmak mümkün. Ancak dikkat etmemiz gereken husus şu ki, online İngilizce kursunda belirli bir profesyonellik seviyesi yer almalıdır. Eğitim bilimleri ne gerektiriyorsa, English Central bunu yerine getirmeli ki, uygulama size fayda sağlasın. Peki gerçekten English Central bunu ne kadar takip ediyor?


English Central Öğretmenleri

English Central öğretmenlerine bakarak, uygulamanın genel başarısı üzerine çıkarımlar yapmak mümkün olacaktır. Çünkü uygulama her ne kadar size video yoluyla İngilizce öğretmeye çalışsa da, asıl verim sağlayacak olan element, bu eğitmenlerdir. Çünkü sizin de bildiğiniz gibi İngilizce konuşarak öğrenilir. Bu eğitmenler de sizi konuşturup doğru dönütler sağlamakla görevli yegane kişilerdir.


Ancak English Central eğitmenleri, genel olarak belirli bir deneyim ve sertifika sahibi değildir. Sertifika olarak bahsettiğimiz şeyi de kısaca açıklayalım. İngilizce öğretmek için İngilizce bilmek yetmez. Çünkü öğretmenlik uzmanlık gerektiren bir meslektir. İngilizce öğretme konusunda da uzmanlık sağlayan ve kanıtlayan programlar ve sertifikaları vardır. Bizim aradığımız sertifikalar da genellikle yabancılar için İngilizce öğretimi şeklinde tanımlanır. Bu sertifikalardan en ünlüleri TEFL, CELTA ve ESL şeklinde örneklenebilir. Eğer bir eğitmen bu sertifikaya sahipse, İngilizce dersler verebilmek için bir eğitim almış ve sınavdan başarıyla geçmiş demektir. Bu kişi İngilizce öğretmede yetkindir.


Online İngilizce platformları da bu sertifika ve deneyim şartlarıyla eğitmen almalı. Ancak bazı uygulamalar yalnızca İngilizce konuşma kabiliyetine bakıp, sertifika şartını atlayabiliyor. Bunu işe alım şartlarını inceleyerek bulabileceğiniz gibi, platformdaki eğitmenlerin biyografisinden de çıkarabilirsiniz. 


Ancak English Central uygulamasında eğitmenlerin biyografisi maalesef minimum profesyonelliği yansıtmıyor. Bu noktada da, English Central sizin için yeterince faydalı olmayabilir.


Profesyonellik Arayan English Central'dan Vazgeçiyor

English Central inceleme temalı yazımızın final bölümüne geldik. Bu uygulama ücretsiz ancak erişim kısıtlı videolarla ilgi çekiyor. Uygulamayı satın aldıktan sonra da eğitimin bu videolar üzerinden şekillenmesi de English Central'a özel bir durum. Daha yakından da incelediğimiz zaman, bu uygulamanın pek de profesyonel olmadığını gördük. Uygulamada yer alan eğitmenler de bunun ispatı niteliğinde. Çünkü, uygulama uzmanlık belirten sertifikayı şart koşmaksızın eğitmen alabiliyor. Bu ve diğer elementler de bir araya gelince English Central faydalı bir uygulama olmaktan çıkıyor. Ancak English Central gibi konuşma dersleri ağırlıklı platform arayanlar için 2024'ün en iyi uygulamaları listemize bakarak seçim yapabilirsiniz. Uygulamanın birinci sırasında yer alan platform olan Flalingo'yu inceleyerek işe koyulabilirsiniz. 

Blog ile İlgili Yorum Bırak