İngilizce Speaking Geliştirme İçin En Kritik Yol ve Yöntemleri Tartışıyoruz

Online İngilizce
Son güncelleme: 15 Ocak 2024

İngilizce Speaking Geliştirme İçin En Kritik Yol ve Yöntemleri Tartışıyoruz

İngilizce speaking geliştirme konusunu internette araştıranlar, şu an yargılanmayıp gerekli motivasyonu bulacakları güvenli alandalar. İngilizce öğrenmenin ne avantajlar sağlayacağını artık uzun uzadıya konuşmaya gerek yok. Her ne kadar eğitim süreçlerine doğru bir şekilde entegre etmeyi başamadıysak da, en azından İngilizce öğrenme ve konuşma amacını bireylere aşılamış durumdayız. Ben de sizler gibi okul sıralarında İngilizce öğrenmeyi başaramamıştım. Bunun için alternatif yöntemleri keşfettim ve sürece başladım. Nihayetinde, bugün dünyanın her köşesinde, her kültürden insanlarla konuşabilir durumdayım. Bunu İngilizce'yi bilmeye değil; İngilizce konuşmaya borçluyum. Şimdi gelin, İngilizce speaking geliştirme bulmacasını çözmeye başlayalım.


İçindekiler:


1. İngilizce Speaking Geliştirme Neden Bu Kadar Zor?

2. İngilizce Speaking Yeteneklerini Nasıl Edinirim?

3. Bu Süreçte Hangi Yolları İzlemem Lazım?

3.1. Birebir Konuşmayı Mümkün Kılan Profesyonel Eğitmenler

3.2. Anlık Geri Bildirim ile Hatalardan Ders Çıkarma

3.3. İngilizce Speaking Becerilerini Seviye Seviye Geliştirme

3.4. Seviye Tespit ile İlerlemeyi Teyit Etme

4. Peki Bu Saydıklarımızı Nasıl Mümkün Kılarım? Online İngilizce Uygulamaları

4.1. Flalingo

4.2. Cambly

4.3. EF English Live

5. İngilizce Speaking Geliştirme Konusunda Uzun Lafın Kısası


İngilizce Speaking Geliştirme

1. İngilizce Speaking Geliştirme Neden Bu Kadar Zor?

Bu konuda işler umduğunuz gibi gitmemiş ki, ekstra çaba göstererek çözüm önerileri arıyorsunuz. Öncelikle, İngilizce konuşma noktasında sıkıntı yaşamanızın, sürecin doğal bir parçası olduğunu itiraf ederek başlamak isterim.


Şayet, "İngilizce speaking geliştirmek neden bu kadar zor" diye soracak olursanız da şunu eklemek isterim. İngilizce konuşma becerisi edinmeniz aslında zor değil. Sizler, bu beceriyi size kazandıracak olan elementler ile tanışmamışsınız demek. Bu yazıda konu edeceğim önemli adımları atarak, kısa zamanda ne kadar hızlı bir şekilde ilerleme kaydettiğinizi göreceksiniz. Kısacası, İngilizce speaking geliştirmek asla zor değil. Elbette her öğrenci farklı noktalarda zorlanacak olsa da, İngilizce konuşmak üstün bir yetenek ya da sınırlarınızı zorlayacak bir efor gerektirmiyor. Bu konuyu da açıkladıktan sonra, gelin gerekli yönergeleri tartışalım.


2. İngilizce Speaking Yeteneklerini Nasıl Edinirim?

Her şeyden önce İngilizceyi öğrenmek ve konuşabilmek için bir plan ve program çerçevesinde çalışmalısınız. Bazı bireyler, İngilizce konusunda çözüm arayanlara çok bilmiş tavırlarla akıl vermeye çalışıyor. Bunun dizi-film izleyerek gerçekleşeceğini dahi iddia edenler var. Bu tarz üstten bir tavırla gerekçelendirilmiş öneriler sunanları dikkate almayınız. Nasıl şarkı dinleyerek notaları öğrenmek imkansızsa; dizi-film izleyerek de İngilizce konuşmanız mümkün değildir. Bu yüzden, gerekli adımları doğru yerde ve doğru kişiyle atmanız gerekiyor.


3. Bu Süreçte Hangi Yolları İzlemem Lazım?

Eğer İngilizce konuşmak için planlı ve programlı çalışmak gerektiği konusunda hemfikirsek, gerekli ipuçları sırasıyla vermeye başlayabilirim. İngilizce konuşma becerisi kazanmayı, bir yemek yapma süreci gibi düşünebilirsiniz. Doğru malzemeleri doğru miktarda ve sırayla koyarsanız, sonuç da tatmin edici olur. İngilizce öğrenirken de doğru hamleleri yaptığınız müddetçe varmak istediğiniz yere varacağınız kanısındayım. Haydi başlayalım!

3.1. Birebir Konuşmayı Mümkün Kılan Profesyonel Eğitmenler

İlk önce, İngilizce öğrenme yolunda size rehber olacak bir profesyonel bulmanız gerekiyor. İngilizce konuşmak her ne kadar doğal bir tepki olarak gerçekleşse dahi, bu dili düzgün, kurallara uyar bir biçimde konuşmayı hedeflemelisiniz. İngilizceyi konuşarak öğrenirken okuma, yazma, dinleme alıştırmalarını da aksatmamanız gerekiyor. Çünkü bu dili konuşabilmek, pek çok konudaki yeteneğin bir araya gelmesiyle ortaya çıkacak bir şey. Örneğin, dinleme egzersizleriyle kelimelerin doğru telaffuzlarını ve bir araya gelişindeki ahengi konuşmanızda taklit edebilirsiniz. Kısacası, öğrenmeniz gereken kalıpları, yapıları, kelimeleri konuşarak öğrenip, diğer yeteneklerle desteklemeniz için size bir eğitimci şart.


3.2. Anlık Geri Bildirim ile Hatalardan Ders Çıkarma

Gömleğin düğmelerinden birini yanlış iliklediğiniz noktada, geri kalanlar da yanlış gider. Dil öğrenme mekanizması alışkanlık kazanma ile paraleldir diyebiliriz. Eğer bir kuralı, bir kelimenin telaffuzunu yanlış öğrenirseniz, bu yanlış uzun süre sizle gelir. Düzeltmek istediğiniz noktada ise, ilk adımda doğru öğrenmeniz için gereken efordan çok daha fazlasını sarf etmeniz gerekir.


Bu senaryoyu yaşamak istemeyenler, öğrenim süreçlerine anlık geri bildirim adımını kesinlikle eklemeli. Hele de sizinle çalışacak, birebir ders anlatıp konuşacak bir eğitmen bulduğunuz takdirde bu kriteri tikleyebilirsiniz.


Birebir dersleri profesyonel bir eğitmen eşliğinde yürütmenizin yanı sıra, konuşma pratiklerini işlevselleştirmek için yanlışlarınızın işaret edilmesi gerekiyor. Bunları anlık olarak fark edip düzelttiğinizde öğrenme süreciniz optimum verimle ilerler.


Eğitmenlerin kritik önerini böylece vurgulasak da, sizleri bir gelişmeden haberdar etmem gerekiyor. Biliyorsunuz ki, yapay zeka teknolojisi İngilizce öğrenme süreçlerine de dahil ediliyor. Özellikle yapay zeka tabanlı geliştirilen uygulamalar yavaş yavaş trend haline geliyor. Bu uygulamaları yeterli bulmasam da, daha efektif bir kullanımı da mevcut. Sizlere birazdan hakkında daha detaylı bilgiler vereceğim Flalingo platformu, yapay zeka ile bir eğitim koçu geliştirmiş. Siz birebir derslere yine bir eğitmen eşliğinde girip olağan şekilde ders işliyorsunuz. FLAI ise bu noktada sizin performansınızı analiz edip, ders sonu bir rapor sunuyor. Kullanılan kelimelerin ortalama seviyesinden sıklığına, yapılan hatalardan nasıl düzeltileceğine, her bir öğrenim hedefindeki performansınıza kadar kendinizi görüyorsunuz. Yani öğretmenden aldığınız dönütün yanı sıra, detaylı bir anlık geri bildirimi FLAI ile de elde ediyorsunuz.


3.3. İngilizce Speaking Becerilerini Seviye Seviye Geliştirme

Her bir seviye için öğrenmeniz gerekenler belirlidir. Eğer belli kelimeleri, kalıpları ve dil kurallarını öğrenmediyseniz, ileri seviyede bir konuşma becerisi edinmeniz de olası değil. Bu konuda aceleci davranıp kompleks cümleler kurmak için çabaladığınız noktada zaman kaybeder, boşuna emek harcamış olursunuz. Bu yüzden, gerekli müfredata sıkı sıkıya tutunun ve sabırlı olun. 


3.4. Seviye Tespit ile İlerlemeyi Teyit Etme

Üzerinde çalıştığınız müfredatı profesyonel eğitmeninizle takip ettiniz. İngilizceyi konuşa konuşa, sindire sindire öğrendiniz. Fakat bu yeterli değil. Her ne kadar doğru adımları attığınızı düşünseniz de, gerekli seviye tespit sınavlarıyla doğru noktada olduğunuzdan emin olmanız lazım. Süreçte farklı nedenlerle geride kalmanız ya da konuları tam anlamıyla kavramamış olmanız elbette olası ve mümkün. Fakat bunu gerekli şekilde tespit edip üzerinde bir miktar daha vakit harcayarak konuları tam anlamıyla öğrenmeniz lazım. Bu sebeple, gerekli İngilizce seviye tespit sınavlarından kaçınmayın.


ingilizce speaking, online İngilizce

4. Peki Bu Saydıklarımızı Nasıl Mümkün Kılarım? Online İngilizce Uygulamaları

Kağıt üzerinde her şey tamam. Fakat bu sayıklarımızı hayata geçirmeniz de önemli. Siz de haklı olarak, bunu nasıl mümkün kılacağınız konusunda tavsiyeler istiyorsunuz. Merak etmeyin, bunun için de gerekli yöntemler mevcut.


Eğer aradıklarımız birebir dersler ve özel İngilizce öğretmenleri ise bunu herkes için, her yerde ve her zaman erişilebilir hale getirecek online dil kursu uygulamalarını gündeme almalıyız. Bu bahsettiğim platformlar farklı farklı dizayn edilip içerikleri değişse de, temel olarak;


  • Birebir dersler ya da sınırlı sayıda öğrencili grup dersleri
  • Anadili İngilizce, ya da İngilizceyi anadil seviyesinde konuşan eğitmenler
  • Konuşma dersleri ağırlıklı içerik
  • 7/24 erişim

gibi özelliklerle karşımıza çıkıyor. Bu listeye bakarak bile, konumuz olan İngilizce speaking geliştirme ile olan bağlarını hemen fark edebilirsiniz. Gelin şimdi, bu online İngilizce kursu platformlara en alakalı örnekleri verip, hangi konularla öne çıktıklarına bir göz atalım.


4.1. Flalingo

Birkaç paragraf önce, bu marka ismini geçirerek sizlere önemli bir gelişmeden bahsetmiştim. O yüzden online İngilizce platformu konusunda ilk olarak Flalingo'dan bahsetmek isterim. 


Flalingo, konuşma hedeflerini derslerin merkezine almış bir platform ve bunun için profesyonel eğitmenleri size koşulsuz şartsız birebir dersler aracılığıyla sağlıyor. Diğer platformlardan farklı olarak, Flalingo ile ekstra ücret ödemeksizin birebir dersler yapabilirsiniz. Buna ek olarak, dilerseniz aynı öğretmenle ders yapabilirsiniz. Bu da müfredat hedeflerinizi gerçekleştirmenize epey yardımcı olacaktır. Buna ek olarak, Oxford University Press materyalleriyle de planlı, programlı olarak ders içi ve dışı pratiklerini gerçekleştiriyorsunuz. Bu esnada da konuşarak İngilizce öğrenmek konusunda Flalingo'dan da destek alıyorsunuz. Böylece İngilizce speaking geliştirmek için gerekli koşullar sağlanmış oluyor.


Bir kere daha değinmem gerekirse, Flalingo ile FLAI raporlarına bakmanızı tavsiye ederim. FLAI raporları dersin sonunda elinize geliyor ve derse dair pek çok detay buluyorsunuz. Performansınızı en detaylı şekilde analiz eden bu raporlar, yapay zeka desteği ile oluşturuluyor.


4.2. Cambly

Cambly, belki de online İngilizce kursları arasından en çok tanınanı olabilir. Çok sayıda kullanıcının yakından deneyimlediği bu platform da İngilizceyi konuşarak öğrenmeye öncelik tanıyor. Bu platformda dilediğiniz an bir eğitmen bulup konuşmaya başlayabilirsiniz. Fakat bu platform temel olarak eğitmen bulmanız üzerine kurulu. Yani, Flalingo gibi seviye ilerlemeyi ilk plana almıyor. Eğer İngilizce konusunda başlangıç seviyesindeyseniz, Cambly en uygun tercih olmayabilir. 


4.3. EF English Live

EF English Live konuşarak öğrenme vurgusuyla karşımıza çıksa da, bunla uyumlu içerik sunamayan bir platform. EF English, grup ağırlıklı bir eğitim sistemi ile çalışıyor. Dilediğiniz eğitmen değil, bulabildiğiniz eğitmen ile çalışmak durumundasınız. EF English Live grup derslerinin kaç kişi olduğudan ise emin değiliz.


EF English Live birebir dersler sunsa da, her bir canlı oturum için artı ücret talep ediyor. Ayrca müfredat takibi olmadığı gibi, öğrenciler de seviye tespit sınavlarından memnun olmadıklarını çeşitli mecralarda dillendiriyor. 


5. İngilizce Speaking Geliştirme Konusunda Uzun Lafın Kısası

Bugün, İngilizce speaking becerilerini ve nasıl geliştirebileceğinizi konuştuk. Konuşma becerileri kazanmak her ne kadar zor gibi görünse de, doğru yöntemlerle üstesinden rahatlıkla gelebilirsiniz. Fakat İngilizce öğrenmek için çok yönlülük şart. Sadece gramer öğrenerek ya da sadece konuşarak öğrenmek yerine, planlı ve programlı bir şekilde her bir konunun sürece eklenmesi gerekiyor. Bunun için sizlerle düzenli bir şekilde çalışacak bir eğitmenden ders almanız gerekiyor. Bu eğitmenle konuşma ağırlıklı dersler işleyip, anında geri bildirim alıp hatalarınızdan ders çıkarmalısınız. Bu noktada online platformlar hayat kurtarıcı olabilir. Bunlara örnek olarak da Flalingo, Cambly ve EF English Live'i gösterdim. En planlı çalışan ve inovasyonlarla öğrenci deneyimini iyileştiren platform Flalingo gibi görünüyor.

Blog ile İlgili Yorum Bırak