Preply Ders Ücreti Ne Kadar? Neden Sabit Fiyat Göremiyorum?

Online İngilizce
Son güncelleme: 09-01-2024

Preply Ders Ücreti Ne Kadar? Neden Sabit Fiyat Göremiyorum?

İçindekiler:

  1. Preply Fiyatları
  2. Neden Sabit Paketleri Yok?
  3. Preply En Ucuz ve En Pahalı Dersleri
  4. Sonuç: Preply ile İngilizce Öğrenmek Mantıklı Mı?

Preply fiyatları bireysel dersler için 90 - 3012 Türk Lirası arasında epey geniş bir skalada beliriyor.

1. Preply Fiyatları


Preply fiyatları web sitesinde göründüğü üzere sabit değil. Bu demek oluyor ki, fiyatlar yalnızca bireysel ve grup dersleri arasında değil öğretmenler arasında da değişiklik gösteriyor. Farklı milliyetlerden birçok eğitmenle çalışan Preply, her öğretmen için farklı ücretler sunuyor. Bu nedenle sizlerle detaylı bir şekilde Preply fiyatlarını inceleyecek ve en ucuz ve en pahalı dersleri karşılaştırarak aklınızdaki soru işaretlerini gidermeye çalışacağız.


Preply’de bireysel derslerin ücretleri 90 Türk Lirasından başlıyor ve 3012 Türk Lirasına kadar çıkıyor. Öncelikle, iki fiyat arası bu kadar fark olması bizce oldukça ilginç ve şüphe uyandırıcı. Ayrıca 90 TL verdiğiniz bir dersin kalitesinin oldukça düşük olacağına inanmakla beraber, bir ders için 3012 TL verilmesinin de gereksiz olduğunu düşünüyoruz.

2. Neden Sabit Paketleri Yok?


İngilizce dersleri için toplam 15.461 öğretmen ile çalışan Preply kullanıcılarına sabit fiyatlar veya paketler sunmuyor. Çünkü Preply'nin alışkın olmadığımız bir fiyat politikası var. Preply, öğretmenlerin kendilerinin fiyat belirmelerine olanak tanıyor. Her bir ders için de öğretmenlerden komisyon alıyor. Öğretmenler de kendi tecrübeleri ve yetenekleri doğrultusunda geniş bir skalada ücret belirliyor. Bu da fiyatlar arasında uçurum olmasına ve öğrencilerin sitede kendilerine uygun öğretmeni ararken uzun vakitler harcamasına neden oluyor. Bu yüzden, süreci sizler için elimizden geldiği kadar kolaylaştırmak için, sizlerle bir kullanıcımızın deneyimini paylaşmak isteriz: 


“Online İngilizce dersi almak istediğim için araştırma yaparken Preply’nin karşıma çıkması sonucu web sitesini ziyaret etmeye ve öğretmenleri incelemeye karar verdim. Siteye ilk girdiğimden farklı milletlerden farklı ücretler talep eden öğretmenler olması ilgimi çekmişti ve bunun Preply’nin bir artısı olduğunu düşünmüştüm. Fakat daha sonra 15.461 eğitmenle çalıştıklarını görmek işimi hayli zorlaştırdı çünkü bu kadar çok eğitmen içinden kendime en uygun olanını bulmak için ya çok fazla deneme dersi almam gerekiyordu ya da olabildiğince öğretmenin profillerini incelemem.


Öğretmenlerin profillerini incelemeyi seçtiğimde ise bazı öğretmenlerin sadece ‘hakkında’ ve ‘program’ kısmının dolu olduğunu bazılarında ise eğitimlerinin, deneyimlerinin ve sertifikalarının da burada yer aldığını gördüm. Bu, karar verme sürecimi kolaylaştıracak gibi görünse de yine de bütün eğitmenlerin aynı şekilde sunulmasını ve seçimimi ona göre yapabilmeyi tercih ederdim. Bireysel derslerle ilgili son olarak benim gözümde dezavantaj olan bir şey de ‘hakkında’ kısımları İngilizce yazılmış olan öğretmenlerin bilgilerinin Türkçe’ye Google Translate ile çevirilmesi oldu. Sitede oldukça fazla Türk veya Türkçe bilen eğitmen olduğu için bu kısa çevirileri onların veya başka profesyonellerin yapması bir artı olabilirdi." 


"Ayrıca, bireysel dersleri inceledikten sonra grup derslerini de incelemek istedim ve yine bireysel derslerde olduğu gibi farklı fiyatlandırmalar olduğunu gördüm. Ayrıca, grup derslerinde kişi sayısının genelde 2-10 kişi arası olduğunu ve süresinin ortalama 50-60 dakika olduğunu gözlemledim. Grup dersleri seviyelere göre ve IELTS ve TOEFL gibi özel sınavlara göre ayrılıyor. Peki Preply fiyatları neye göre belirleniyor? Bu sorunun cevabını web sitesinden alamamakla beraber müşteri temsilcilerine sorulduğunda alınacağından da emin değilim. Fakat bazı dersleri karşılaştırdığımızda ortalama bir fiyat alabileceğimizi düşünüyorum. Mesela, ana dili İngilizce olan bir eğitmenin A2-B1 seviyeleri için verdiği  tek seferlik ve 55 dakika süren bir ders ücreti 118,98 TL iken yine ana dili İngilizce olan İş İngilizcesi üzerine tek seferlik 60 dakikalık bir ders veren bir eğitmenin ders ücreti 198,30 TL. Kısacası, ‘Preply kaç TL?’ sorusuna cevap olarak hiçbir şey söyleyemiyorum çünkü sabit bir fiyat listeleri bulunmuyor bu da bence öğrencide güvensizlik hissi yaratıyor.” 


Bu kullanıcımızın deneyiminden de anlaşılacağı üzere, Preply’nin ders fiyatlarının öğretmen tarafından belirlenmesi bir avantaj olabilecekken çok fazla öğretmen olduğu için bir dezavantaja dönüşüyor. 


3. Preply En Ucuz ve En Pahalı Dersleri

Ders fiyatları arasında büyük uçurumlar olduğu için bireysel derslerde en ucuz ve en pahalı dersleri karşılaştırarak farklarını anlamaya çalıştık. Bu karşılaştırmamızı Preply hakkında fikir edinebilmeniz için de sizlerle paylaşmak istedik:


En Ucuz Ders


Preply’de en ucuz ders ücreti 50 dakika için 90 TL ve bu fiyata ders veren sadece bir tane öğretmen var. Babalwa M. isimli bu öğretmenin ana dili İngilizce ve Güney Afrika'da yaşıyor. Ayrıca, şu an 15 aktif öğrencisi olan bu öğretmen toplam 540 ders vermiş fakat bir yıla yakın bir deneyim sahibi. Kendisi de bu deneyim eksikliğinin farkında ki sitedeki en uygun fiyatı talep ediyor. Üstelik bu kadar uygun fiyatlı olması, dolu bir programa sahip olmasına neden olmuş. Sadece pazar günleri bol olan bu eğitmenden ders bulmanız epey zor.


En Pahalı Ders


Preply aracılığıyla ders veren öğretmenlerden 10 tanesi 50 dakikalık bir ders için 3012 talep ediyor. Bu öğretmenlerden bir tanesini seçerek yetkinliğini incelemek istedik. Bu öğretmenlerden en yenisi Kerrie’nin ana dili İngilizce ayrıca, Almanca ve Çince’yi de B2 seviyesinde biliyor. İngilizce öğretmenliği konusunda deneyimi olmayan Kerrie 20 yıldır başka alanlarda çalışıyormuş ve daha önce kendi alanına dair eğitimler vermiş. Ayrıca, 6 farklı konuda ders sunuyor ve bu konular arasında konuşma, yazma ve iş İngilizcesi gibi alanlar mevcut. Henüz yeni öğretmenlik yapmaya başlamış birisi olarak bu kadar yüksek ücret talep edebiliyor olmasının sebebi ise muhtemelen farklı alanlarda da olsa 20 yıllık bir tecrübesi olması. Yine de ne olursa olsun 50 dakikalık bir ders için 3012 TL ödemek bizce pek akıl kârı değil.


Karşılaştırmamız sonucunda da öğretmenlerin talep ettikleri ücretlerin neden bu kadar farklı olduğunu anlayamadık. Bu da gösteriyor ki, Preply öğretmenleri ücretlerini rastgele seçiyor. 


4. Sonuç: Preply ile İngilizce Öğrenmek Mantıklı Mı?


Bize sorarsanız, Preply bünyesinde İngilizce dışında 8 dilde daha ve farklı alanlarda da dersler bulundurduğu, İngilizce için 15.461 öğretmenle çalıştığı ve öğretmenlerin belirlediği fiyatlar arasında büyük bir uçurum olduğu için mantıklı değil. Öğretmenleri konusunda seçici olmayan ve diğer alanlarla da ders veren bir platformla çalışmak yerine öğretmen seçimlerinde belirli standartları olan ve  sadece İngilizce odaklı platformlarla çalışmanız sizin yararınıza olacaktır. 

Diğer platformları araştırmaya vakit harcamak istemiyorsanız web sitemizi ziyaret ederek diğer platformları inceleyebilir, seçtiğiniz iki platformu karşılaştırabilir ve yazdığımız değerlendirmeleri okuyarak online İngilizce öğrenme uygulamalarına dair bilgi edinebilirsiniz. Hatta, indirimlerden yararlanmak için güncel kampanyaları inceleyerek uygun fiyatlı bir ders bulabilirsiniz!

Blog ile İlgili Yorum Bırak