Yapay Zeka ile İngilizce Öğreten Flalingo ve FLAI Teknolojisi

Online İngilizce
Son güncelleme: 16 Mayıs 2024

Yapay Zeka ile İngilizce Öğreten Flalingo ve FLAI Teknolojisi

Yapay zeka ile İngilizce öğrenmenin en iyi yollarından biri ile tanışmaya hazır mısınız? Siz de hak verirsiniz ki, yapay zeka teknolojileri hayatlarımıza kısa sürede, ne kadar hızlı girdi; değil mi? Sanırım biz de bu fikre çok kolay alıştık. Bunun sebeplerinden biri, yapay zekanın hayatımıza pek çok kolaylık katması. Madem konumuz İngilizce, o zaman yapay zeka ile İngilizce öğrenmenin yol ve yöntemlerine bakalım. Fakat daha sonrasında karşılaştığınız standart platformların arasından sıyrılan bambaşka bir teknolojiden bahsedeceğim: FLAI. Flalingo isimli online İngilizce kursunun öğrencilerine serviste bulunan bu yapay zeka teknolojisi iyiden iyiye ele alacağız. Hazırsanız başlayalım:


İçindekiler:


  • 1. Yapay Zeka ile İngilizce Öğrenimi Konusunda Gerçekler
  • 2. Yapay Zeka İle İngilizce Konuşturan Popüler Araçlar
  • 2.1. Yapay Zeka Uygulamalarındaki Genel Hatalar
  • 3. Flalingo ve Yenilikçi Yapay Zeka Teknolojisi FLAI
  • 3.1. Peki FLAI Ne Şekilde Farklılaşıyor?
  • 3.2. FLAI Çalışma Prensibi
  • 3.3. FLAI Diğerlerinin Başaramadığı Neleri Başarıyor?
  • 4. Kapanış: FLAI ve Flalingo En Verimli Öğretim Sistemi

Yapay Zeka ile İngilizce Öğrenimi Konusunda Gerçekler

Yapay zeka teknolojileri pek çok alanda insan hayatını kolaylaştırmak için yaygınlaşıyor. Fakat bizim en yakından tanıdığımız yapay zeka araçları ise bilgiye erişim konusunda özelleşmiş chat araçları şeklinde karşımıza çıkıyor. Bu araçlar bazen bizim için matematik sorusu çözüp, adım adım anlatıyor. Bazen de aklımızdaki soruları farklı bakış açılarıyla ele alıp özetliyor. Bu şekilde sorduğumuz sorulara göre içeriği de zenginleştirip dilediğimizi öğrenebiliyoruz.

Yapay zeka bize ne kadar da çok şey öğretiyor! Özellikle dil alanında da yapay zeka araçlarının sıklıkla yardıma koştuğu, ya da farklılaşan amaçlar için özelleştirildiği noktada, bu yazıyı ele almanın vakti gelmişti.


İngilizce eğitimi konusunda yapay zeka bizlere nasıl yardımcı oluyor; bir özet geçelim. 


Bir dilin anlam taşıması için gerekli kurallar çerçevesine oturması gerekiyor. Her kelimenin taşıdığı bir anlam, bazen cümleye göre farklılaşıyor. Dil her ne kadar değişken bir doğaya sahip olsa da, belli kurallar bütününde incelemek mümkün. Yapay zeka, bu kuralları çok iyi şekilde biliyor. Bu yüzden diller arası çeviride neredeyse hatasız bir şekilde saniyeler içinde koca paragrafları işliyor. Ayrıca, bir metindeki anlatım bozuklukları, gramer hataları ya da yanlış kelime kullanımını da keskin bir gözle fark edip düzeltiyor.


Yani, İngilizce öğreniminde yapay zeka hem çeviri, hem hataları fark etmek hem de rapor etme konusunda elimizdeki müthiş bir hazine. Bu yeterlilikler, öğrencilere anlık dönüt olarak sağlandığı müddetçe eğitim süreçleri sağlanmış oluyor. Tabi ki de yapay zekanın bu noktalarda potansiyeli olması, yaygın araçların İngilizce öğrenimi için doğrudan kullanılacağı anlamına gelmiyor. Fakat doğru ellerde yapay zekanın uygun araçlara entegrasyonu ile İngilizce eğitimi için biçilmiş kaftan haline gelebilir.

Yapay Zeka İle İngilizce Konuşturan Popüler Araçlar

Yapay zeka ile İngilizce öğrenmek isteyenlerin karşısına çıkacak popüler araçlardan ilki, herkesin tanıdığı ChatGPT olacaktır. Soru-cevap üzerine ilişki kuracağınız bu araç, eğitim için uygun bir arayüze sahip değildir. Evet, belli bilgiler edinebilirsiniz fakat aktif öğrenim süreçleri için yeterli donanıma sahip değildir.


Fakat karşınıza çıkacak diğer popüler araçlar da, neredeyse ChatGPT'ye birebir benzeyen uygulamalar. Soru-cevap yöntemiyle hedef dili konuşarak İngilizce öğrenmeniz amaçlanıyor. Burada konular, kelimeler ya da kurallar üzerine gelişmiyor. Dilediğiniz konuda yazılı ya da sesli bir şekilde iletişim kurmaya başlamanız kâfi. Girdi olarak verdiğiniz cümle ya da cümleleri araç analiz edip, düzelterek veriyor. Kullandığınız uygulamaya göre nerede yanlış yaptığınız konusunda da uyarı almanız olası. Gelin, şu ana kadar denediğim uygulamalarda karşıma çıkan ortak eksikliklere bakalım.


Yapay Zeka Uygulamalarındaki Genel Hatalar

Yapay zeka ile İngilizce uygulamaları genelde telefonunuzdaki uygulama mağazalarından edindiğiniz araçlar şeklinde hizmete açık. Çoğunlukla cüzi görünen fiyatlara satın aldığınız bu uygulamalarda temel olarak iki yöntem ile İngilizce öğreniyorsunuz. İster yazarak ister sesli girdiyle aracın analiz edeceği cümleleri söylemenizle süreç başlıyor. Bu aşamada karşılaştığımız temel problemler;


  • Uygulama, hatalı cümleleri algılamıyor,
  • Uygulama, sesli yanıtları yetersiz bir şekilde algılıyor,
  • Uygulama, yanlış cevap veriyor,
  • Uygulama yetersiz bir geri bildirim veriyor; öğrenciler hatalarından ders çıkaramıyor,
  • Sıfırdan başlayanlar için uygun içerik sunamıyor,
  • Öğrencinin seviyesine göre çıktı vermiyor, kompleks cümleler kuruyor.

3. Flalingo ve Yenilikçi Yapay Zeka Teknolojisi FLAI

Şu ana kadar, yapay zeka dediğimiz teknolojinin nasıl İngilizce eğitime katkıda bulunduğunu tartıştık. Aslında bizler için bir nimet olsa da, yapay zeka üzerinden oluşmuş dil öğrenme teknolojileri de hatasız değil. Bunları bir şekilde göz ardı etmek de mümkün. Fakat asıl sorun, aklımıza ilk gelen popüler uygulamaların eğitim misyonunu yerine getirememeleridir. 


Özellikle uygulamalar belli bir müfredatı takip etmiyor ve seviye uygunluk ilkesini yerine getiremiyor. Bu noktada ele aldığımız araçlar bir öğretmen görevi üstlenemiyor.


Peki FLAI Ne Şekilde Farklılaşıyor?

FLAI, aslında bağımsız bir uygulama değil. Flalingo isimli online İngilizce kursunun sadece kendi öğrencilerine sunduğu bir araç. FLAI, öğrencilerin girdiği birebir dersler sırasında aktive olan bir analiz ve geri bildirim aracı. Bir nevi yapay zeka İngilizce eğitim koçu diyebiliriz.


FLAI Çalışma Prensibi

Flalingo isimli online İngilizce kursunu biliyor olmanız lazım. Şayet bu konuda daha fazla bilgiye ihtiyaç duyuyorsanız şu yazıyı okuyun derim. Neyse, Flalingo ile her zamanki gibi birebir dersinize bir eğitmenle katılıyorsunuz. Derste bol konuşmalı bir akış oluyor. FLAI, sizin konuşmalarınıza odaklanıp her şeyi kelime kelime inceliyor. Ders sonunda öğrenciler gerekli panele erişip, buradan raporlarını temin ediyor. Böylelikle, detaylı bir şekilde şunları inceliyorlar;


  • Toplam kaç farklı kelime kullanıldığı,
  • Bu kelimelerin seviyesi,
  • Kelimelerden kaç tanesinin "unique" , kaçının "rare" olduğu,
  • Hangi cümlelerde, hangi gramer hatalarının yapıldığı,
  • FLAI'ın bu cümleleri düzeltmesi,
  • Eksiklikler üzerinden ödevlendirme,
  • Okuma, yazma, dinleme gibi bölümlere özel geri bildirim ve iyileşme önerileri

şeklinde listelenebilir.


FLAI Diğerlerinin Başaramadığı Neleri Başarıyor?

Şayet araştırdıysanız karşınıza çıkan yapay zeka temelli online uygulamalardan bir kaç tanesini biliyor olmalısınız. Ben de sizin için -her ne kadar marka ismi vermesem de- bazı uygulamaların ortak özelliklerini ve konsepti anlattım. Hatta, bu uygulamaların bazı hatalarından da bahsettim. Peki FLAI nasıl farklı diye soruyorsanız, buyurun;

  • Öğrenciler derste eğitim ilkelerine bağlı kalıyor ve konuları öğreniyor
  • Öğrenciler, belirledikleri hedeflere bir müfredat üzerinden erişmeye çalışıyor
  • Öğretmenler, öğrencinin seviyesini tanıyor ve buna uygun olarak konuşup, soru sorup, dönüt veriyor.
  • FLAI, öğrencilerin hatalarını isabetli olarak tespit ediyor; detaylı dönütler veriyor.
  • FLAI, hedeflere yönelik çalışıyor.
  • FLAI, öğrenim süreçlerini ödevlerle destekleyerek öğrencilerin konularda geri kalmasını engelliyor.
  • FLAI, öğrencilere önemli ipuçları sağlayarak kelime dağarcıklarını geliştirmeye katkı sağlıyor.

Gördüğünüz gibi, FLAI aracının başarılı olması için Flalingo sistemine entegre olması şart. Yapay zeka her ne kadar akıllı olsa da, şu aşamada eğitim süreçlerindeki gerekli olan insan etkisinde çalışamıyor. Öğrencilerin dilinden anlayıp motive etme, onların dersi kavraması için uygun adımlar atma ve "öğretme" noktasında yapay zeka kendi başına asla yeterli olmuyor. Fakat yapay zekanın iyi olduğu analiz, hata yakalama, hata işaret etme ve ipucu sunma gibi konular ders ortamına entegre edilerek yüksek verim ve eksiksiz öğrenim hedefleniyor. Kısacası, FLAI gerekli eğitim ilkelerini göz ardı etmiyor ve yeter ki öğrenciler İngilizce öğrensin ve konuşsun diye gerekli her elementi bir araya getiriyor. İşte Flalingo ve FLAI, diğer uygulamaların arasından bu hassasiyet ve inovatif işlerle sıyrılıyor.


Kapanış: FLAI ve Flalingo En Verimli Öğretim Sistemi

Yapay zeka ile İngilizce öğrenme üzerine yoğunlaştığımız bu yazıda, piyasada bulunan uygulamalardan çok farklı bir seyri olan FLAI aracını bu yazıda ele aldım. FLAI, Flalingo öğrencilerinin erişime sahip olduğu, interaktif dersleri analiz edip en kapsamlı ve ilerlemeye yönelik dönütleri sağlayan bir program. Yapay zeka ve ve interaktif eğitimin senteziyle ortaya çıkan bu inovatif araç, online İngilizce alanında olduğu gibi farklı alanlarda da rol model olmalı. Çünkü Flalingo ve FLAI birlikteliği verimli öğrenme hedeflerini on ikiden vuruyor.

Blog ile İlgili Yorum Bırak