Preply Kullanıcı Yorumları- Preply Ekşi Sözlük- ŞikayetVar- Preply Güvenilir Mi?

Online İngilizce
Son güncelleme: 9 Ocak 2024

Preply Kullanıcı Yorumları- Preply Ekşi Sözlük- ŞikayetVar- Preply Güvenilir Mi?

İçindekiler


  1. Preply Kullanıcı Deneyimi İncelemesinin Özeti
  2. Preply İyi ve Kötü Yanları
  3. Preply En İyi Özelliği
  4. Preply En Kötü Özelliği
  5. Preply Ekşi Sözlük Yorumları
  6. Preply Şikayetvar Yorumları
  7. Preply Google Review Yorumları
  8. Preply Trustpilot Yorumları
  9. Preply ingilizcetavsiye.com Yorumları 
  10. Preply ile İngilizce Öğrenilir Mi?

Preply kullanıcı yorumları şu sıralar oldukça merak edilen bir konu çünkü insanlar online İngilizce öğrenme siteleri hakkında daha çok bilgi sahibi olmak ve fırsatlardan yararlanmak istiyorlar. Bu araştırmam boyunca Ekşi Sözlük, ŞikayetVar, Google Review, Truspilot ve ingilizcetavsiye.com sitelerindeki toplam 9072 yorumu inceledim. Oldukça fazla yorum olduğu için sizler için Preply kullananların deneyimlerini bir araya getirdim.


Yazıya başlamadan önce kısaca birkaç şey söylemek istiyorum. Kullanıcı yorumlarını okurken ve bu araştırmayı yaparken anladım ki, Preply diğer uygulamalardan daha farklı bir mantıkla çalışıyor, sabit bir fiyat sunmuyor ve uygun maliyetli dersler de sağladığı için öğrenci dostu görünüyor. Fakat tabii ki, kullanıcıların yaşadığı ücret iadesi gibi sorunlar ve bir sorun olduğunda arayabileceğimiz bir müşteri hizmetleri biriminin olmaması benim için durumu nötrlüyor. Dolayısıyla, size net bir şekilde Preply çok iyi veya değil diyemiyorum. Kullanıcı yorumlarından ve deneyimlerinden yola çıkarak hazırladığım bu yazıyı okuyarak sizi kendi adınıza karar vermeye davet ediyorum. 

1. Preply Kullanıcı Deneyimi İncelemesinin Özeti

Preply, kullanıcılarına istedikleri öğretmenden, çeşitli ücretler karşılığı online İngilizce eğitim almasını sağlayan bir platformdur. Özel öğretmenlerle çalışan Preply’nin bünyesinde 10bini aşkın eğitmen, farklı alanlarda ders veriyor. Bunlardan bazıları sertifikalı profesyonellerken, amatör olarak da öğretmenlik yapanlar Preply'de yer alabiliyor. Ayrıca, %100 memnuniyet garantisi de sunan Preply, anlaşılan kendine çok güveniyor. Fakat gerçekten işe yarıyor mu? O konu bence çok net değil çünkü Ekşi Sözlük, ŞikayetVar, Trustpilot ve Google Reviewsda bulunan toplam 9072 kullanıcı yorumundan anladığım kadarıyla, Preply eğitmenlerinde -belki de sayıca fazla oldukları için- dersleri erteleme veya öğrenciyi engelleme eğilimi oldukça yüksek. Buna ek olarak, Preply uygun fiyatlı dersler ve deneme dersleri sunsa da kullanıcılarının ücret iadesi talep etmelerine rağmen bu iadeleri gerçekleştirmiyor. Ayrıca, son olarak benim için bir uygulamanın en büyük eksisi olan bir özellik; telefonla görüşebileceğiniz bir müşteri hizmetleri birimleri yok. 


Kısacası, bence Preply pek de işe yaramıyor olabilir. Bu durumda alternatiflerini kullanmak online İngilizce eğitimi için çok daha sağlıklı olacaktır. Bu alternatifleri incelemek ve Preply ile diğer uygulamaları karşılaştırmak için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz. Yine de tabii ki kendiniz için en iyi kararı siz verebilirsiniz. O yüzden yazımızı okumaya devam edin.


Benim Değerlendirme Puanım2,5/5
İnternet Yorum ve Şikayetlerinin Ortalaması3,7/5
En Sevilen ÖzellikUygun Fiyatlı Ders Bulabilme
En Sevilmeyen ÖzellikMüşteri Temsilcilerinin Olmaması
Öğretmenler Konusunda SeçicilikPazaryeri Olduğu İçin Deneyimsiz Öğretmenlerde Bulunuyor
Kullanılan Materyal-Bilgi Bulunamadı-
Müşteri Destek Birimi İletişimiMüşteri Destek Birimleri Yok

2. Preply İyi ve Kötü Yanları


Preply İyi Yanları

  • Deneme dersinden memnun kalınmaması durumunda ücret iadesi alınabileceğini söylemeleri,
  • Uzman öğretmenlerden ders alma imkanı,
  • Kendi şehrinizden öğretmenlerle bir araya gelme imkanı,

Preply Kötü Yanları


  • İddia ettikleri ücret iadelerini gerçekleştirmemeleri,
  • Öğrencileri eksik veya yanlış bilgilendirmeleri,
  • Müşteri Hizmetlerinin olmaması,
  • Eğitmenlerin öğrencileri engellemesi,

3. Preply En İyi Özelliği

Preply’nin bence öğrencileri için sağladığı en iyi özelliği, öğretmenler farklı farklı ücretler talep ettiği için çok uygun fiyatlı dersler bulunabilme imkanı. Bu sayede, öğrenciler kolayca ders alabilir ve kendilerine en uygun öğretmeni seçerek derslerine bir an önce başlayabilir. Tabii ki bence bu noktada dikkat edilmesi fiyat performans oranı çünkü  -özellikle de 10binden fazla öğretmen ile çalışan bir platformda- öğretmenlerin hepsinin kalitesi aynı olmayacaktır. Dolayısıyla, burada bir öğretmen seçerken bütçeniz dahilinde -altında değil- bir öğretmen seçerek hepsinin profilini inceleyip son kararınızı öyle vermeniz oldukça önemli. 


4. Preply En Kötü Özelliği

Preply'nin en kötü özelliği ise, müşteri hizmetlerinin olmaması! Kullanıcı yorumlarından anlaşıldığı üzere, Preply iletişim numarası sunmuyor ve kullanıcılarına destek merkeziyle iletişime yazılı olarak geçmelerini tavsiye ediyor. Fakat kullanıcıların da belirttiği gibi ne sorularına yanıt alabiliyorlar ne de sorunlarına çözüm bulabiliyorlar. Zaten Preply websitesinde destek merkezi sekmesinde Preply hakkında Türkçe hiçbir makale bulunmuyor. Çünkü Preply görüntülü veya sesli arama yöntemiyle çalışan bir müşteri hizmetleri sağlamıyor. Teknolojiyle donandığımız bir çağda böyle bir hizmet sunmayan bir platforma müşterilerin kolayca güvenmesi bize sorarsanız oldukça zor. 


5. Preply Ekşi Sözlük Yorumları

Her konuda olduğu gibi, Ekşi Sözlük Preply başlığı sitede mevcut. Ben de Preply hakkında araştırma yaparken bu başlıktaki entryleri okumaya karar verdim. Öncelikle, Ekşi Sözlük Preply başlığında 25 sayfalık girdi topluluğu gördüm. Başlangıçta bunun iyi bir şey olduğunu düşünmeme rağmen fark ettim ki ilk sayfadan itibaren kullanıcılar Preply tarafından kendilerine sağlanan linkler kullanılsın ve komisyon kazanabilsinler diye yorum yapmışlar. Bu yorumlar dışında yapılan yorumların ise neredeyse tamamı Preply’de memnun kalmadığı söyleyenlerden oluşuyor. Bu olumsuz yorumları ise büyük bir kısmı para iadesi alamamaktan şikayet eden insanlar oluşturmuş. Bu yüzden, size fikir vermesi ve toplam 242 yorum arasından reklam olmayanlarını daha kolay görebilesiniz diye aralarından seçtiğim, komisyonlu link içermeyen entrylerden birkaçını sizinle paylaşacağım. 


Para İadesi Sorunu


‘Paranızı Çalmak İçin Fırsat Kollayan Hırsız Site’

“iki gun once devam ettigim ders icin 4 saat ucretini odedim ve onceki gun saatlerimin gittigini farkettim. destek ile konustugumda aylik olarak ders saatlerinin yandigini ogrendim ve bunu geri getirmek icin hicbir sey yapmadiklarini soylediler. yani 1 ayda ekstra dersiniz varsa bu yaniyor, son gun para yuklemisseniz benim gibi tamamen yaniyor. inanilmaz bir sey, 1 gunde 4 saatimi yaktilar ve geri vermiyorlar, ders de vermiyorlar.


alternatifleri tercih edilmesi gereken, yoksa ekstra hicbir zaman para yuklenilmemesi gereken site.”  -mece, Ekşi Sözlük.


‘Paranızı Kaptırmayın’


“aylardır takvim bulamadığım için derslere giremiyorum. para iadesi istediğimde çeşitli sebepler ile iadeyi yapmıyorlar. bulaşmayın, paranızı kaptırmayın. takvim problemi yaşamacağınız ve dolandırmayacağınız bir sürü platform var.”-oldugundanpisman, Ekşi Sözlük.


 Diğer Ekşi Sözlük Yorumları


'Satılmış Hesaplara Kanmayın’

“buradaki ref link veren satılmış hesapların yazdıklarına kanmayın. berbat bir site. çoğu zaman özel derse giremiyorsunuz ve yardım sistemleri olmadığı için asla ve asla para iadesi alamıyorsunuz.


çoğu öğretmenin internet erişimi berbat olduğu için yine dersi gerçekleştiremiyorsunuz ve yine paranız çöpe gidiyor.”-kroft, Ekşi Sözlük


‘Hocalar Kafasına Göre Engelliyor’

“saçma sapan bir platform. hocalar kafasına göre engelliyor. az önce dersin ortasında müsaade isteyip engellemiş beni. ben de salak gibi hoca gelecek diye bekliyorum. gayet de güzel giden bir konuşmaydı. fakat bazı hocalar devamlı olacak öğrenci arıyor. ben dürüstçe kalan bakiyemle 3 saat ders alabileceğimi söyledikten sonra nedense engeli yedim. bir de onaylamışım deneme dersini. onu da nasıl becerdim bilmiyorum. destek kısmıyla iletişime geçtiğimde deneme dersini onaylamışsınız ücret iadesi olmaz diyor. hem vaktim hem param gitti resmen. bir sıkıntı olduğunda muhatabınız yok anlat derdini anlatabilirsen.”

hocalar-kafasına-göre.webp

6. Preply Şikayetvar Yorumları

Ekşi Sözlükteki yorumlardan sonra bu sefer de Preply Şikayetvar yorumlarını kontrol etmek istedim. Gördüm ki, durum burada da oldukça vahim. Preply müşteri hizmetlerinden dert yanan birçok insan burada da seslerini duyurmaya çalışmış. Buradaki şikayetler de yine çoğunlukla para iadesi alınamaması ve öğretmenlerin öğrencileri engellemesi ile alakalı.


Şikayetvar sitesinde son bir yılın verilerine göre Preply 5 üzerinden 1.6 almış ve 33 şikayetten sadece ikisi çözüme kavuşmuş. Zaten müşteri hizmetleri olmayan bir platformun Şikayetvar üzerindeki 33 yorumdan yalnızca 2 tanesini çözüme kavuşturmuş olması beni pek şaşırtmadı ama fazlasıyla üzdü.

preply-sikayet-var.webp

Gelelim buradaki kullanıcılar neler demiş:


'Preply Ücret İadesi Sorunu’

“Preply'den aldığım dersleri 3 hafta bazı sebeplerden dolayı alamadım. Ama bilgim dışında hesabımdan bu sefer fazladan para çekilip tekrar program yapılmış önceden yapılmayan derslerin ücret iadesi nasıl olacak. Durumu bildirebileceğimiz bir iletim telefonu bile yok.”-Mihriban, Şikayetvar.


'Preply Silinen Ders Saatleri’

“Preply üzerinden İngilizce dersler alıyordum. Öğretmen çocuğu doğduğu için preply üzerinden ders vermeyi bıraktı. 4 saat dersimi başka bir öğretmene aktardım ama aktardığım dersler bir aylık periyot sonunda sistem tarafından silindi. Preply a yaptığım başvuruyu geri ödemedi.” -Ahmet, Şikayetvar.


'Preply Öğretmen Gelmesede Ders Ücretini Kesiyor’

“Preply de ders saati satın aldım öğretmenin programından ders ayırttım öğretmen derse gelmiyor ancak preply ders saatlerimi ders yapılmış gibi kesiyor. Öğretmen gelmedi olarak işaretliyorum ancak yinede bakiyelerimi harcıyor, 2 saat ders yaptım 4 saat ders ücreti alındı.


Muhatap olacak birisi de yok sitenin yardım kısmı çalışmıyor.


Kimse iletişime geçmedi, Paramı geri alamıyorum, içeri'deki bakiyemi farklı öğretmene aktaramıyorum onaysız ders var diyor çözümsüz kaldı 30 USD boşa gitti”

öğretmen-gelmese-de-ders-ücreti.webp

'Preply Eğitici Beni Engelledi’

“Derse zamanında katıldığım halde eğitici a**** t***derste olan teknik aksaklıklar dolayı beni görmedi, derse geç kalmamıştım ve hazırdım 5dk sonra bilgisayardan bağlandığımda beni engellemişti, müşteri hizmetlerini duruma açıklamaya çalıştım ama tamamen sorunumu görmezden geldiler.” -Aykut, Şikayetvar.


7. Preply Google Review Yorumları

Preply Ekşi Sözlük ve Şikayetvar sonrası bir de Google Review’de insanlar Preply hakkında neler yazmış bakayım dedim. Burada karşıma çıkan 253 yorumun büyük bir kısmını okudum. Ve anladım ki bu sorunlar meğer ülkemize özel değilmiş. Dünyanın dört bir yanından insanlar öğretmenlerinin dersleri iptal ettiğinden, hesaplarından bilgileri olmadan para çekildiğinden ve müşteri hizmetlerinin çok kötü olmasından bahsetmiş. Kısacası, bu şikayetler Preply’nin global sorunları gibi görünüyor ve müşteri güvenini büyük ölçüde sarsıyor


‘Preply’i Tavsiye Etmiyorum’

“İlk etapta olumlu deneyimler edindiğim için uygulamayı birçok arkadaşıma tavsiye ettim.

Daha sonra, ders sırasında platformda birkaç teknik sorun yaşandı. Dahası:

Zayıf müşteri hizmetleri.

İade konusunda koşulların kötü olması kesinlikle öğrenci dostu değil.

Asıl öğretmenler kelimenin tam anlamıyla dolandırıcılar ve bunu biliyorlar.

Arkadaşlarım ve ben başka platformlar kullanıyoruz ve her açıdan daha memnunuz.

En iyisi alternatiflere odaklanmak.

Preply'i tavsiye etmiyorum.”-D, Google Review.


‘Gelecekte Kesinlikle Uzak Duracağım’

“Preply, öğretim deneyimi zayıf olan kişilerin öğrencilere ders vermesine izin veriyor ve öğretmenden memnun kalmazsanız kalan saatler için kesinlikle mantıksız bir iade politikasına sahip. Bir sahtekarlık şirketi.  Gelecekte kesinlikle buradan uzak duracağım!”

Ekran-Görüntüsü-_2_.webp

İznim Olmadan Hesabımdan Para Aldılar

“Kimseye uygulamalarını kullanmalarını tavsiye etmiyorum.Kredi kartı bilgilerinizi verirken dikkatli olun, iznim olmadan para aldılar.”-Abdelmoneim Elfrefai, Google Review


8.Preply Trustpilot Yorumları

preply-truspilot.png

Trustpilot platformunda Preply hakkında toplam 8551 yorum yapılmış; bu yorumların yüzde 83’ü 4 veya 5 yıldızlı olumlu yorumlardan, yüzde 2’si 3 yıldızlı yorumlardan ve kalan yüzde 15’i 1 veya 2 yıldızlı olumsuz yorumlardan oluşuyor. İşte Trustpilot yorumlarından bazılarının Türkçeye çevirileri:


4 veya 5 Yıldızlı Yorumlar


'Şimdiye Kadar Bir Problem Yaşamadım’ 

“Geçen ay Preply'de İngilizce öğrenmeye başladım. Oldukça ilginç bir deneyim oldu. Özel, ana dili İngilizce olan bir öğretmenle, uygun olduğum zamanda ve ülkemdeki yüz yüze bir okulda grup halinde çalışmak için ödeyeceğim fiyata eğitim alabiliyorum. Öğretmenim çok hoş ve dakik bir insan. Şimdiye kadar herhangi bir sorun yaşamadım.” Fernanca Cintra, Trustpilot


‘Yardım İçin Teşekkürler’ 

“Daha önce destek hizmetiyle ilgili çok iyi olmayan bir deneyimim olmuştu, ancak şimdi destek hizmetinde bir gelişme bulunca, başka bir inceleme yazdım ve 4 yıldız verdim çünkü yanıt vermekte biraz gecikme sorunu var, ancak sonunda işbirliği yapan ve sorunu çözmek için destek sağlayan insanlar bulmanız iyi. Teşekkür ederim”  -Mido Zizo, Trustpilot


1 veya 2 Yıldızlı Yorumlar


‘Berbat İade Politikası’

“Öğretmen harikaydı ama kişisel nedenlerden dolayı dersleri bırakmak zorunda kaldım. En iyi oranı elde etmek için en büyük paketleri satın almıştım ve 90 günden daha uzun bir süre önceydi. Küçük yazıları okuyun - geri ödeme yok. Benim tavsiyem - ancak tüm dersleri tamamlayabileceğinizden emin değilseniz daha küçük paketler. Hala bana bir şey verip vermeyeceklerini görmek için onlarla boğuşuyorum, bu yüzden dikkatli olun” -Liz Milner, Trustpilot


‘Kötü İşletme Koşulları’

“Aylık aboneliğinizi iptal etmeyi seçerseniz, önceden ödemesini yaptığınız planlanmış dersleri tek taraflı olarak iptal ederler. Son derece baştan savma ve aldatıcı.” -G P, Trustpilot.


'Şüphe Uyandıran İşletme Koşulları’

Bu yorumda bir kullanıcı Preply’nin abonelik uygulamasından memnun kalmadığını dile getirmiş. Bunun nedeni ise abonelik alırken Preply’nin kullanıcıyı aylık üyelik almaya zorlaması ve ek ders aldığında saatleri eklemek yerine abonelik paketini yükseltmeleri olmuş. Ayrıca, abonelik süresi bittiğinde Preply kullanıcının kalan dersleri almasına izin vermemiş ve almadığı dersin ücretini hesabından almış. Müşteri Destek Birimi ile görüştüğünde ise uzunca bir süre yanıt alamayan kullanıcı çareyi Trustpilot’ta bulmuş. 

preply-trustpilot-yorum.png

9. Preply ingilizcetavsiye.com Yorumları 

Şu an ingilizcetavsiye.com'da, Preply üçüncü sırada ve değerlendirmelerden 10 üzerinden 7,5 almış. Ve anlaşılan o ki reklamlı içerikler bir yana bırakıldığında, gerçekten içinden gelerek yorum yapan insanlar iyi deneyimlerini de paylaşayabiliyor. İngilizce Tavsiye'de Preply için hem olumlu hem olumsuz çeşitli yorumlar var ve biz de bunları sizler için bir araya getirdik. 

preply-ingilizcetavsite.webp

Olumsuz Yorumlar


'Bana İade Yapmadılar’ 

“Bir arkadaşımın tavsiyesi üzerine İngilizce öğrenim uygulaması olan Preply'den deneme maksatlı dersler aldım. ders aldığım hocadan memnun kalmadım ve satın aldığım derslerin iptalini istedim. Aldığım dersler için bana iade yapmadılar ama dersleri iptal ettiler. Bugün ise yine hesabımdan para çekilmiş. Kesinlikle uygulamayı kullanıp kart bilgilerinizi vermeyin.” - Ömer Ü. ingilizcetavsiye.com


'Çok Uğraştırdılar’

“Öğretmen gayet başarılı ama abonelik tam bir aldatmaca derslerimi her hafta aynı öğretmene aynı saate aldım ama sonra derslerde bağlantı sorunları yaşamaya başladım ve kalan derslerimi iptal ettirmek istedim ve para iadesi talep ettim iade konusunda çok uğraştırdılar her söylediğime bir mazeret sundular.” -Halil D. ingilizcetavsiye.com


Olumlu Yorumlar


‘Öğretmen Sizin İsteklerinize Göre Konuşuyor’

"İstediğin ögretmenle konuşma imkanı var. Öğretmene hangi konular hakkında konuşması gerektiğini soyleyebiliyorsunuz ve öğretmen sizin isteklerinize göre konuşuyor. Rezervasyon yapabiliyorsunuz, öğretmen fiyatları değişebiliyor. Sizin icin kelime haznesi hazırlıyor ve kelime oyunları oluşturuyor." - Özge K. ingilizcetavsiye.com


‘Tavsiye Ederim’

"3 aydır aktif kullandığım ve çok memnun olduğum dil öğrenme sitesi. binlerce öğretmen opsiyonu var ve bütçenize, karakterinize uygun olanını seçebiliyorsunuz. paranızı sitenin havuzuna aktarıyorsunuz ve ders bittikten sonra hocaya aktarılıyor; iki tarafı da koruyan tamamen güvenli bir sistem. ders aldığınız hocanın müsait olduğu zamanları kendi zaman diliminizde görmeniz de çok güzel bir düşünce bence. ders vakti geldiğinde her türlü paylaşıma izin veren bir video-sınıf açılıyor. ders bittiğinde ise ders boyunca yazılan/gönderilen her şey mesajlarınızda kalıyor; istediğiniz zaman dönüp bakabiliyorsunuz. velhasıl tavsiye ederim." -Hamide Ş. ingilizcetavsiye.com

10. Preply ile İngilizce Öğrenilir Mi? 

5 farklı platformda bulunan toplam 9072 kullanıcı yorumundan anlaşıldığı üzere öğretmenlerin bazıları oldukça deneyimsiz ve profesyonellikten uzaklar. Buna rağmen de şikayet ve yorumların çoğu Preply’nin kendi sisteminden kaynaklanıyor. Fakat, özellikle bizim ingilizcetavsiye.com'daki yorumlarda, Preply’den memnun kalan ve bu sıkıntıları yaşamayan insanlar da var.


Tabii ki müşteri hizmetlerinin olmaması temel bir sorun ve insanların platforma karşı güvenini kırıcı nitelikte. Yine de platforma güvenen, istedikleri zaman uygun fiyatlı öğretmenlerden ders almak isteyen herkes bu platforma bir şans tanıyabilir. Dediğim gibi, sorunların çoğu -öğretmenlerin öğrencileri engellemesi hariç- direkt Preply’den kaynaklandığı için öğretmenlerde veya eğitim kalitesinde büyük bir sorun olduğunu düşünmüyorum. Bu yüzden Preply’e bir şans verebileceğinizi ve Preply ile İngilizce öğrenilebileceğini düşünüyorum. 


Yine de eğer Preply’e karşı güveniniz kırıldıysa ve başka platformları incelemek istiyorsanız, karşılaştıma yapmak ve değerlendirmelerimizi okumak için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz. Kampanyalara göz atmayı da unutmayın!

Blog ile İlgili Yorum Bırak