Yapay Zeka ile İngilizce Eğitimi Veren Uygulamalara Yakın Takip

Online İngilizce
Son güncelleme: 15 Mayıs 2024

Yapay Zeka ile İngilizce Eğitimi Veren Uygulamalara Yakın Takip

Yapay zeka ile İngilizce öğrenmek, bu teknolojinin günlük hayata daha çok girmesiyle popüler bir yöntem olarak karşımıza çıkıyor. Aslında yapay zeka ile İngilizce öğrenme derken kastettiğimiz şey bir metot değil, eğitim aracı. Yapay zekayı özellikle ChatGPT gibi araçlarla daha yakından tanır hale geldik. Ancak bunun yanı sıra pek çok alanda bu teknolojiden faydalanılıyor. Peki, neden eğitim bu kolaylıktan, yapay zeka desteğinden mahrum kalsın? Elbette kalmayacak. Bugün, yapay zeka teknolojisinin İngilizce öğretme amaçlı nasıl kullanıldığını işleyeceğiz. Bu noktada, yapay zeka yardımıyla İngilizce eğitimini daha interaktif, efektif ve adaptif bir sürece çeviren uygulamaları inceleyeceğiz. 


İçindekiler

  1. Yapay Zeka ve İngilizce Öğrenimi Arasında Nasıl Bir Köprü Var?
  2. Yapay Zeka ve Chatgpt 4-o Dil Öğretiminde Yeterli Olur mu?
  3. Yapay Zeka ile İngilizce Öğreten Uygulamalar ve Sundukları Format
  4. Flalingo ve FLAI Eğitim Koçu Raporları
  5. Cambly AI: Sohbet Botu
  6. EF English Live ve Yapay Zeka ile İngilizce
  7. Yapay Zeka ile İngilizce Öğrenmenize Destek Olacak Pratik Uygulamalar
  8. En İnovatif Online İngilizce Kursu Ödülü Flalingo'ya Gidiyor!



Yapay Zeka ve İngilizce Öğrenimi Arasında Nasıl Bir Köprü Var?

Yapay zeka ile dil arasında sandığımızdan daha güçlü bir ilişki var. Aslında yapay zeka, bundan 100 yıl önce insanların hayal dünyasını zorlayan bir şeydi. O dönemde insanlar, makineye İngilizce konuşmayı öğretmeyi hayal ediyordu. Bu durum aslında yapay zeka ile dil öğrenme arasındaki ilişkiyi gayet iyi bir şekilde açıklıyor.


Ancak günümüze baktığımızda, insanların makineye konuşmayı öğretmeyi başardığını görüyoruz. Yapay zekanın en ulaşılır ve kullanılır hali de yoğun bilgiyi süzüp, gerekli analizleri yapan halidir. En doğru bilgiyi en hızlı sürede ve en doğru açıdan bize ulaştırması yapay zekayı başarılı kılıyor. İngilizce öğrenim süreçleri de dile aşırı maruziyet ve işlenecek bilginin hacmi sebebiyle, bize bu konuda epey kolaylık sağlayacak gibi görünüyor. Ayrıca, insan etkileşimini taklit etmesiyle de, İngilizce eğitiminin temeli olan konuşarak öğrenme konusunda da çok avantajlı. Bu noktada yapay zeka ile İngilizce öğrenimizi destekleyeceğiniz araçlar da elinizin altında günden güne artıyor.

Yapay Zeka ve Chatgpt 4-o Dil Öğretiminde Yeterli Olur mu?

Son gelişmelere baktığımızda tek bir hesapla dil öğreniminden sonsuz şekilde faydalanacağımızı düşünür olduk. Chatgpt 4-o, adeta cebimizdeki öğretmen gibi çıktı karşımıza. Bu bazılarımızı afallattı, bazılarımızı sevindirdi. Eskiden belki de Chatgpt dil öğrenmek için fazla basit kaçıyordu ama şimdi tam tersi bir durum oluşmuş durumda mı? Dil eğitimimizi Chatgpt'ye emanet edebilir miyiz?


Bunun kısa yanıtı, yine "hayır". Yapay zekadan faydalanmanın sonsuz yolu var ancak yine bu araç, dil öğretmeni olacak kadar profesyonelleşmemiş. Çünkü Chatgpt'nin amacı dili kullanarak sonuç vermek; dil öğretmek değil. Yani öğrenim ihtiyaçlarına göre özelleştirme hala Chatgpt'de mevcut değil. İlk denediğimiz anda bu araç bizi şaşırtıyor ancak eminim ki birkaç denemeden sonra internette PDF okuyarak dil öğrenmeye göre ekstra bir fayda görmediğinizi siz de fark edeceksiniz. Ancak konular bir eğitmenle işleyip çalıştıktan sonra, yapay zeka ile çeşitli pratikler yapmanız pastanın üzerindeki çilek misali olur. Ama kısaca, yapay zekayı öğrenim amaçlı kullanmak isterseniz, bu şekilde geliştirilmiş uygulamaları ve size ne kazandıracağını araştırmalısınız. 


Yapay Zeka ile İngilizce Öğreten Uygulamalar ve Sundukları Format

Yapay zeka temelinde analiz yeteneği ve hızlı yanıtlarla İngilizce öğrenme süreçlerine kolaylık sağlayacak gibi görünüyor. Ancak, yapay zeka dediğimiz şey, ancak belirli araçlarla geliyor; doğada kendi başına bulunur bir şey değil elbette. Bunun da İngilizce öğrenimini mümkün kılması için arkasında büyük bir mühendislik ve planlama süreci var. Buradaki çalışmanın sonunda ise, farklı farklı araçlarla, farklı sistemler geliştirilecektir. Öyle de oldu! Çeşitli platformlar ve uygulamalar, çeşitli şekillerde İngilizcenizi geliştirmeye yardımcı oluyor. Ama bunları daha çok öğrenim sürecine sokan, yalnız bir pratik sağlamaktan ziyade insan etkileşimiyle bir araya getirerek gerçekçi sonuçlar elde etmenizi sağlayan uygulamalara göz atacağız. Bu bahsettiklerim, aslında yakından tanıdığımız online İngilizce uygulamalarının inovasyonlarla öğrencilerine sunduğu yeniliklerden. 


yapay zeka ile İngilizce, yapay zeka dil, online İngilizce

Dediğim gibi, İngilizce'yi yapay zeka tabanlı araçlarla sunan pek çok platform ve uygulama vardır. Ancak, online İngilizce kursu olarak karşımıza çıkan platformlara odaklanmamızın bazı nedenleri var. Çünkü yapay zeka henüz emekleme aşamalarında. Yani, gerçek insan etkileşiminin yerini alması şu noktada söz konusu değil. Elbette bir eğitmen ve ders içeriği sunmayan uygulamalar dahi, size pratik için güzel bir araç olacaktır. Ancak, kendi başına akıcı İngilizce konuşmanız için, bahsettiğim insan etkileşimi eksikliği ve eğitim süreci sağlamamasıyla, yetersiz kalacaktır. Bu sebepten ötürü bu yazıda online İngilizce uygulaması olarak karşımıza çıkan kapsamlı kurslardan bahsedeceğiz. İşte o uygulamalar ve yapay zeka araçları!

Flalingo ve FLAI Eğitim Koçu Raporları

Flalingo uygulamasını genel hatlarıyla tanıdıktan sonra, sunduğu yapay zeka aracını detaylandırabiliriz. Flalingo, İngilizce öğrenmek isteyenlere birebir canlı dersler sunan bir platformdur. Bu derslerde profesyonel İngilizce öğretmenleri ve öğrenciler bir araya gelir ve bu derslerde bolca İngilizce konuşulur. Eğer konu hakkında daha detaylı bir araştırma yapmak isterseniz, burayı ziyaret etmenizde fayda olacaktır. 


Flalingo'nun yapay zeka aracının nasıl çalıştığını ve ne amaca hizmet ettiğini de anlamak için, uygulamanın temel eğitim prensiplerine de göz atmak gerekir. Flalingo'nun sağladığı eğitimin temelinde, öğrencilerin ihtiyacına göre özel bir eğitim programı oluşturulur. Bu eğitim programı da, mümkün olduğunca kişiselleştirilmiş bir içerikle verilir. FLAI da buna paralel olarak tamamen ortaya çıktı koyar. Şimdi gelin, FLAI raporunun nasıl çalıştığına bir bakalım.


  • Öğrenciler her zamanki gibi birebir derslere girer ve bir eğitmenle buluşur.
  • Öğrenciler ettim planını takip ederek konuları konuşarak öğrenebilir ya da tamamen serbest bir konu üzerinde sohbet edebilir.
  • İçerik fark etmeksizin, FLAI geri planda öğrencinin tüm konuştuklarını kelime kelime analiz eder.
  • Öğrenciler, ders sonunda FLAI raporlarını görebilir.
  • Bu raporda öğrenciler genel seviyelerini görebilir.
  • Konuşulan kelimelerin genel seviyesi görülebilir. 
  • Öğrenciler, hangi cümlelerde hata yaptıklarını görürken, doğru halini de inceleyebilir.
  • Öğrenciler, FLAI raporlarında kullandıkları kelimelerin ileri seviyelerdeki alternatiflerini görebilirler.
  • FLAI raporunda öğrenciler hangi konularda eksikse, ona paralel şekilde gerekli ödevlerini görebilir.

Flalingo'nun yapay zeka ile İngilizce eğitimi modeli ve FLAI isimli robotu, mümkün olduğunca bireysel bir deneyim sunmayı hedefliyor. Buna ek olarak, insan etkileşiminden vazgeçmeyen sistemi ile güçlü analiz roboyutla gayet adaptif ve efektif bir eğitim yöntemi sunmayı bekliyor. Bu açıdan Flalingo, yapay zekayı en ideal şekilde kullanan online İngilizce platformu olabilir.

Cambly AI: Sohbet Botu

Popüler platformlardan olan ve yaklaşık 190 ülkede İngilizce'yi online olarak öğreten Cambly de, hayatları kolaylaştıran yapay zekayı eğitim dışına itmemiş. İnovasyonlarla eğitim sistemini destekleyerek öğrencilerine daha katmanlı bir hizmet götürmek isteyen Cambly ise, Flalingo uygulamasından daha farklı bir işle karşımıza çıkıyor. Cambly AI isimli yapay zeka ile İngilizce öğrenme aracı, aslında bizler için hem tanıdık, hem erişilir generative modellere çok benziyor. Bu noktada Cambly AI ile çalışmaktansa, Chatgpt araçlarına ağırlık vermek istemeniz gayet anlaşılır olur. Yani Cambly AI öğrencilerine ekstra bir özellik sağlama konusunda epey yetersiz kalmış durumda.


Cambly AI şöyle çalışıyor;


Öğrenciler, Cambly AI isimli araca ücretsizce ve kolayca ulaşıyor. Sonrasında bir chat sayfası açılıyor. Cambly AI aracının size ilk yönelttiği soru ise isminiz oluyor. İster yazılı, ister sesli olarak araçla iletişim kurabiliyorsunuz. Daha çok soru-cevap olarak çalışan bir sistem var. Bu da, sohbet ortamını en sentetik halde öğrencilere sunuyor ve pratik yapma alternatifi haline geliyor.


Ancak, kurduğunuz cümleler üzerinde herhangi bir düzeltme yapıp öneriler sunmuyor. Çoğu zaman bahsettiğimiz "anlık geri bildirim, dönüt" dediğimiz mesele, Cambly AI tarafından sağlanmıyor. Bu konuda zaten elimizdeki teknoloji yetersiz ve biz öğretmenlere güvenmek durumundayız. Cambly ise tamamen eğitmen olmaksızın, öğrencinin neredeyse kendi başına kaldığı ve çalıştığı bir ortam yaratıyor. Bu öğrenciler için artı bir materyal anlamına gelse de, ne büyük bir yenilik, ne de sandığımızdan daha efektif.


Sonuç olarak, Cambly AI kesinlikle online hizmet veren bir uygulamada karşımıza çıkmasını beklediğimiz bir yenilik. Ancak, Cambly AI çok da efor gerektirmeyen bir süreçle yaratıldığı için, gerekli dil eğitimi için de entegre edilmemiş bir sistem gibi görünüyor. Bu da, adaptif öğrenme konusunda negatif etki yaratabilir. Elbette bazı öğrenciler için faydalı bir araç olsa da, yetersizliğini de belirtmek gerekiyor. Hatta son güncellemeyle bile modası geçmiş dahi olabilir.

EF English Live ve Yapay Zeka ile İngilizce

Aslında çok popüler olmayan, ve hatta hakkında olumlu yorum dahi bulamadığımız EF English Live da birkaç hafta önce daha farklı bir website dizaynının yanı sıra, yapay zeka destekli derslerini duyurdu. Türkiye'de olmasa da, dünyada belirli bir tanınırlığı olan bir platform olduğu için gözler üzerine olan EF English Live uygulamasına bu yüzden yer verildi.


EF English Live hakkında uzun uzadıya okumak yerine, tek tıkla konu hakkında en önemli detaylara dair bilgi sahibi olmanızı öneriyoruz.


Konumuza dönelim. Dediğimiz gibi, hitap ettiği bir kitle olmasa da online İngilizce eğitimi veren EF English Live da kendisini yapay zeka teknolojisinden mahrum bırakmamış. Ancak EF English Live'ın yapay zeka ile İngilizce aracı ne  Cambly AI kadar basit, ne de FLAI kadar detaylı. 


Bir satış stratejisi olarak belirsizliği tercih eden EF English Live da bu aracı denemek için yardımda bulunmadığı gibi, detaylar da vermemiş. Ancak gerekli incelemeler sonucu, bu uygulamanın yapay zekadan nasıl faydalandığı konusunda bir özet çıkardık.


EF English Live, birebir ve grup dersi sunan bir platform. Özellikle de grup dersi konuları, basit sohbet konuları üzerine odaklanıyor. Bu derslerde daha çok eğitmen aktif rol oynayarak konu anlatıyor. Ancak, EF English Live yapay zekasıyla eğitmene daha fazla iş düşüyor. Zaten 7-8 kişilik dersleri ile öğrencilere konuşma alanı tanımayan EF English Live dersleri, yapay zeka entegrasyonu ile daha zorlu bir katılım haline geliyor. 


Eğitmenlerin konu anlatımına destek olması için işleme alınan yapay zeka teknolojisi, daha çok görsel bir destek sunuyor. Bunun yanı sıra öğrenim konusunda destek sağlaması amacıyla kullanılmaması da, maalesef beklentileri karşılamıyor. Kısacası EF English Live yapay zeka ile İngilizce öğrenimi konsepti ile öğretimi konsepti şeklinde bir yanlış anlaşılmaya kurban etmiş gibi görünüyor. Çünkü öğrenciler için pratik alanı sağlamamasının yanı sıra, analiz ve geri bildirim konusunda da katkı sunmuyor. Maalesef, EF English Live bu konuda da sınıfta kalıyor.


Yapay Zeka ile İngilizce Öğrenmenize Destek Olacak Pratik Uygulamalar

Şimdiye kadar saydığım, yapay zeka ile İngilizce öğren diye hazırlanmış olan araçlar, ya ek özellik ya da ders destekleyici koçlar niteliğindeydi. Ancak İngilizce'yi öğrenmek için acelesi olmayıp, küçük pratiklerle İngilizcesini canlı tutmak isteyenler için de hazırlanmış çeşitli araçlar var. Bunları sizler için sıralayım. İlgilisi için yine de köşede dursunlar. Ancak hatırlatmak gerekir ki, İngilizce öğrenim için şimdi sıralayacaklarım çözüm niteliğinde değildir.


1. Vocabrain - Yapay Zeka ile İngilizce Speaking Koçu

2. Talkpal AI - Yapay Zeka Dil Öğretmeni

3. DilGPT - Çok Dilli Yapay Zeka Uygulaması

4. Languagehood - Yapay Zeka Öğretmeni


Bu yapay zeka dil uygulamaları, genel olarak Cambly AI özelliğine benzetilebilir. Sesli ya da chat ile iletişim sonrası hem cümlenin düzeltilmiş halini verir hem de sizi yanıtlar. Bu tarz basit bir sohbet kurma üzerine geliştirilse de, öğrenim süreçlerindeki yanlışlardan ders çıkarma noktasında yetersizdir ve öğrencinin seviyesini anlamlandıracak kadar gelişmemiştir. Bu noktada son gelişmelerle birlikte, saydığım küçük uygulamalar, yine küçük avantajlarını da yitirmiş durumda. Çünkü Chatgpt 4-o, tamamen olmasa da, İngilizce pratikleri sağlama konusunda iyi bir destek çıkıyor öğrencilere. 


En İnovatif Online İngilizce Kursu Flalingo mu?

Bu yazıda yapay zeka ile İngilizce konusuna baktık. İnsan etkileşimini ve programlı öğrenmeyi dışlamayan uygulamalar odağımızdaydı. Çünkü yapay zeka her ne kadar efektif bir teknoloji olsa da, eğitim konusunda yeterli olmuyor. Bu yüzden, online İngilizce kurslarını ve sundukları yapay zeka araçlarını taradık. Bu uygulamalar Flalingo, Cambly ve EF English Live olarak bu içerikte yer aldı. Ancak detaylı geri bildirim, çok yönlülük, öğrencilerin konuşmasını destekleme ve öğrenim süreçlerine ideal adaptasyonu ile FLAI öne çıkıyor. Bu noktada, Flalingo'nun online İngilizce konusunda inovasyonu ve FLAI aracı, rakiplerinden sıyrılıyor. Özellikle de ChatGPT kopyası bir sistem yerine seviyelere uyumlu şekilde oluşturulmuş ve çok yönlü şekilde sağladığı raporlarla alışık olmadığımız bir sistem sunuyor.

Blog ile İlgili Yorum Bırak